RECEPT
NA VOLEBNÍ GULÁŠ PODLE SBĚRAČE-VŮDCE
Jdu do obchodu a koupím gulášek
Vitana. Přidám trošku nakrájené cibulky, kterou ukradnu doma ve spíži.
Dále přidám dle volby hrubě nakrouhané exempláře Pleurotus cornucopiae
anebo Hirneola auricola-judae. Dále možno ochutit troškou kečupu a/nebo
přisypat drobátko papriky. A dlabat a dlabat a dlabat...
Pro zvláště
mykotrofně orientované kolegy uvádíme jako přídavek dnes již historický
recept na
BRNĚNSKOU BOTANICKOU SMĚS
DLE SBĚRAČE-NOSIČE
Tento pokrm je vhodné připravovat
zvláště tehdy, přineseme-li si z botanické exkurze spoustu hříbků, žampiónů,
bedel a jiných jedlých (nebo alespoň jedle se tvářících hub), už po cestě
slintáme při pomyšlení na houbo-vou smaženici či podobnou chutnou večeři,
ale jakmile doma houby očistíme, zbavíme nežádoucích spolustolovníků a
nakrájíme, zjistíme, že z té hrstky, kterou jsme uznaly hodnu požití, se
moc nenajíme. Abychom si nemuseli nechat zajít chuť na vzácné dary přírody
a neodbyli se něčím tak nezdravým, ba přímo jedovatým, jako je salám, párek,
paštika či tlačenka, vymyslela jsem (a také vyzkoušela a bez následků přežila)
následující recept.
Pro jednu osobu potřebujeme:
hrst již zmíněných hub
1/2 větší červené papriky
hrst ovesných vloček
čtyřprstou špetku rozinek (tj.
takové množství, jaké zvládneme pobrat čtyřmi prsty)
sůl, vodu a rostlinné máslo Alfa
V kastrolku rozpustíme lžičku Alfy,
na ní zpěníme houby, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Když jsou
houby poloměkké, přihodíme ovesné vločky a rozinky a dále dusíme asi 5
minut. Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou syrovou papriku, promícháme
a odstavíme z plotny. Servírujeme nejlépe do porceláno-vých misek s botanickými
motivy (muchomůrky aj.) a ihned podáváme. Jako příloha je vhodný chléb
či jiné pečivo.
TAK DOBROU CHUŤ A NEOTRAVTE SE
!
Ovšem co jiného
by vědci mohlo přinést větší radost než objekt, který by se mohl stát předmětem
jeho bádání? Jistě s námi budete souhlasit, že takové vnitřní uspokojení
mu nemohou přinést ani radovánky typu „víno, ženy, zpěv". Proto do
třetice pro Vás máme návod na pěstování:
PLÍSEŇ POVIDLOVÁ HRUŠECKÁ
(může být též brněnská, vizovická
i jiná - její přirozené rozšíření se kryje s areálem pěstování švestek
a výroby povidel)
1) Natrháte dostatečné množství
švestek ve vyšším stupni zralosti až nižším stupni přezrálosti (lze je
i sbírat ze země, což je bezpečnější). Nejvhodnější počasí pro tuto činnost
jest „typical british".
2) Natrhané ovoce opláchnete (pokud
jste pracovali v „the most typical british weather", není toho ani
zapotřebí) a vypeckujete.
3) Podle technického vybavení domácnosti
švestky bez pecek pomelete či pošrotujete na masovém mlýnku, v kuchyňském
mixéru či robotu. Někteří autoři doporučují pro zjednodušení tento bod
vynechat a přikročit rovnou k bodu 4).
4) Hmotu nalejete do kastrolu,
pekáče či kotle (podle množství) a vaříte na plotně, v troubě či na otevřeném
ohni, přičemž ji až do zblbnutí (svého) a do zhoustnutí (jejího) mícháte.
Budoucí povidla budou v této fázi bublat a klokotat jako bahenní sopky
v rezervaci Soos, budou na Vás prskat, čímž Vám způsobí popáleniny 2.-3.
stupně, ale nenechte se ničím odradit od míchání. V počáteční fázi vaření
je též vhodné přidat do švestkohmoty cukr (přiměřeně!), aby byla pro plísně
za-jištěna dostatečně energeticky bohatá výživa. Povidla se též budou po
přidání cukru snáze připalovat, takže si užijete mnohem víc legrace.
5) Jakmile hmota zhoustne natolik,
že odpadává v kusech od vařečky, nacpěte ji do čerstvě vymytých, vy-vařených
a proudem horkého vzduchu vysušených zavařovacích sklenic a uzavřete celofánem.
Pak výsle-dek svého mnohahodinového úsilí odneste na tajné místo do spížky
a ukryjete tak dobře, aby jej nikdo nepovolaný „nesežral". A budete
se radovat, jaká to letos byla velká úroda švestek, že máte povidel na
ce-lou zimu, a budou se Vám sbíhat sliny při představě povidlových buchet,
koláčů či jiných poživatin. Tento bod je velmi důležitý, v žádném případě
ho nelze vynechat, zvláště pak jeho poslední fázi!
6) Po 2-3 týdnech dostanete obavy,
zda se povidla nezačala kazit, a okamžitě se jdete přesvědčit, v koutku
duše do posledního okamžiku doufajíce, že tomu tak není. Samozřejmě zjistíte,
že se Vaše obavy naplnily, což Vás nejprve přivede do stavu zoufalství
a pak zuřivosti. Nakonec usoudíte, že pro několik bílých chomáčků plísně
nesměle se krčících na jediném místě sklenice není ještě třeba propadat
beznaději, sklenici otevřete, plíseň vydloubete a postižená místa zasypete
kyselinou sorbovou. Nato povidla opět uzavřete a vítězoslavně odnesete
na tajné místo ve spíži. Radujete se, jak se Vám na tu „mrchu plíseň"
podařilo vyzrát (radost je nejlépe dát najevo hlasitým rykem či troubením,
aby si to všechny plísně v okolí dobře zapama-tovaly).
7) Jakmile uplynou další 2-3 týdny,
půjdete opětovně, jen tak „pro jistotu" zkontrolovat zásoby povidel.
A co neuvidíte! Na povrchu této vzácné suroviny vesele bují plíseň, která
se chytře vyhnula pouze místům posy-paným kyselinou sorbovou. Konečně máte,
co jste chtěli !!
RECEPT
NA SOBÁŠ PODLE SBĚRAČE-VŮDCE
1) Sedíte takhle jednou večer v
Alterně (či v jiném podniku jiného jména), když tu jednoho z Vás napadne
„Co kdybychom ...?" a druhý řekne „Tak jo."
2) Ráno se probudíte a ujistíte
se, že jste si to nerozmysleli.
3) Vše je nutno důkladně promyslet,
což je samozřejmě důvodem k návštěvě dalšího podniku.
4) Nejlépe rovnou přitom se rozhodnete
vyloučit ze slavnostního aktu všechny příčumící v množství větším než malém.
5) Při návštěvě prvního úřadu zjistíte,
že 2 měsíce, které jste si dali na přípravu, budou akorát tak stačit na
vyřízení veškerých formalit.
6) Oslovíte dvě osoby vyvolené
do nutného komparsu. Dá se čekat, že obě přikývnou, protože kdo by se nepřišel
zadarmo najíst, že?
7) Dny plynou. Ještě stále si to
můžete rozmyslet.
8) Nerozmysleli jste si to. Dobře
Vám tak.
9) Rodičům to oznámíte zhruba den
předem.
10) Raději s sebou neberte moc
slušně vypadajícího svědka, jinak ho ceremoniářka postaví vedle nevěsty
místo Vás.
11) Připustíte-li, aby onen slušně
vypadající svědek objednával jednu lahvinku za druhou, pak vězte, že ten
den se už jít fotit opravdu nemůžete.
12) Na druhý den uděláte na Prýglu
bečku pro kamarády, kterým jemně naznačíte, proč se tam vlastně sešli.
Někteří to po chvíli i pochopí, zatímco jiným to „bylo hned jasné".
13) Pomalu si zvykáte, že už Vás
nebudou nazývat „svůdcem".
(Publikováno ve Sborníku prací
a studií Botanické šestky MU Brno 1996-1998.)
Titulní
stránka Katedry systematické botaniky a geobotaniky