Mapathon na Geografickém ústavu s rekordní i mediální účastí

13. 4. 2023

Bez popisku

Ve středu 29. března 2023 se na Geografickém ústavu konal již tradiční Mapathon. Jde o akci, kde dobrovolníci z řad studentů a veřejnosti v rámci humanitární pomoci mapují různé lokality (kde chybí podrobnější mapové podklady) na základě dostupných satelitních snímků. Tentokrát se na mapathonu mapovalo město Magaria v Nigeru za účelem zásahu proti komárům šířícím malárii, který organizují Lékaři bez hranic. Celou událost natáčela i studentská televize.

Do organizace celé akce se zapojili nejenom zástupci skupiny Missing Maps Brno na Geografickém ústavu ale i Missing Maps Slovakia a Lékařů bez hranic (Médecins Sans Frontiéres – MSF). Součástí mapathonu byla i úvodní online přednáška v angličtině s pracovníky Lékařů bez hranic, místní podmínky přímo v Africe naživo představil Yaya Shagary (MSF koordinátor v Nigeru) a diskusi moderovala Jana Bauerová (MSF koordinátorka komunikace projektu Missing Maps).

Účast překonala všechna očekávání a stanovila nový rekord mapathonů konaných na Geografickém ústavu. Prezenčně nebo online se zúčastnilo 42 mapujících a organizátorů. To se odrazilo i v množství vykonané práce. Bylo zmapováno téměř 10 tisíc budov! Souběžně s mapováním probíhala i validace (kontrola) zmapovaných dat tak, aby je už mohli použít pracovníci přímo v terénu.

Nás těší, že velká část účastníků byli místní studenti Masarykovy univerzity, kteří se učí vytvářet tyto mapy přímo ve výuce. Naplňují tak vize univerzity, která se snaží vychovávat společensky odpovědné absolventy v duchu hesla MUNI pomáhá.

Mapathonu se zúčastnili i reportéři studentského zpravodajského média Stisk online. Poslechněte si krátkou reportáž včetně rozhovorů s účastníky i organizátory. Celou reportáž najdete na tomto odkazu: https://stisk.online/a/iVshQ/studenti-tvorili-mapy-pro-lekare-bez-hranic-pomuzou-na-misich-v-africe.

Stisk online je studentský multimediální zpravodajský deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v rámci studia jako cvičné médium.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info