Desítka mezioborových přednášek pod záštitou Life Science Seminar Series

Jarní semestr se pomalu chýlí ke svému konci, je tedy správný čas, abychom se ohlédli zpět a shrnuli, jaký byl jarní semestr v rámci Life Science Seminar Series.

22. 5. 2023 Linda Nosková

Bez popisku

Přední světoví vědci přednesli celkem 10 přednášek zaměřených na různá vědní odvětví. Čtyři přednášky se konaly pod hlavičkou Mendel Lectures v Mendelově muzeu a šest se jich uskutečnilo v Univerzitním kampusu Bohunice pod záštitou cyklu Life Science Seminar Series. Vědci z MUNI hostili pestrou škálu výzkumníků z oblasti biologie, medicíny, neurověd a botaniky, ale i buněčné biologie, genetiky nebo biochemie.

Nejvyšší návštěvností se v jarním semestru mohla pyšnit přednáška belgické bioložky a odbornice na zoonózy doktorky Anne Laudisoit, jejíž příspěvek přilákal více jak 300 posluchačů. Její přednáška “Neglected Diseases in a Global World and the Unexpected Impact of Going Local”, která posluchačům přiblížila problémy spojené s terénním mapováním nemocí v globálním světě, byla pro mnohé posluchače velmi inspirativní. Dozvěděli se, jak takový terénní výzkum v praxi probíhá a jak obtížné je najít finanční podporu pro výzkum nemocí v tak opomíjených místech, jako je Demokratická republika Kongo. Dr Laudisoit mimo jiné také vysvětlila některé skryté souvislosti mezi chováním zvířat a možným dopadem na jejich zdraví a zdraví místních obyvatel. Pokud vás toto téma zajímá, vřele doporučujeme zhlédnout film MBUDHA, který doktorka Anne Laudisoitová natočila se svým týmem na podporu výzkumu šimpanzů v severovýchodním cípu Demokratické republiky Kongo.

Jarním semestrem ale nekončíme – již nyní připravujeme program na podzimní semestr 2023. Jako malou ochutnávku se s Vámi můžeme podělit o některá jména renomovaných vědců, kteří již naše pozvání přijali:

Těšíme se na setkání s vámi na Life Science semináři v podzimním semestru – nezapomeňte se zaregistrovat a sledujte program Life Science Seminar Series na webu a Facebooku.

Udržení vysoké kvality Life Science Semináře je závislé na Vašich nominacích a Vaší ochotě hostit své kolegy ze zahraničí. Prosím zvažte nominaci špičkových vědeckých pracovníků z vašeho nebo jiného oboru, které jste připraveni hostit. Více informací o tom, jak nominovat, najdete zde.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.