MjUNI na Kotlářské představilo přírodní vědy a matematiku zábavnou formou

V sobotu 11. listopadu se areál fakulty na Kotlářské otevřel pro 250 dětí studujících Juniorskou univerzitu (MjUNI). Přírodovědci připravili speciální přednášky také pro jejich zvídavé rodiče.

27. 11. 2023 Adéla Dilhofová

Foto: Martin Indruch

Zajímavý program připravily Geografický ústav, Ústav geologických věd, Ústav matematiky a statistiky, Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, Ústav fyziky a technologií plazmatu a Ústav antropologie. Všechny studující MjUNI i rodiče přivítala proděkanka pro vnější vztahy, komunikaci a marketing Hana Pokorná, která navíc spolu s našimi studenty představila fakultu studujícím ze středních škol.

Děti a středoškoláci si tak mohli v průběhu celého dne prakticky vyzkoušet tajemství magické elektřiny, geometrické a vlnové optiky nebo zvážit černé díry v centru naší Galaxie. Také mohli zjistit, odkud se berou povodně anebo kolikrát bylo v Brně moře. Poznali, jak je to se spravedlností v matematice, nebo vyrazili na výlet s čísly. Část studujících MjUNI nahlédla do tajemství polárních geověd, extrémního života a klimatu Antarktidy.

Na své si přišli také rodiče dětí, kteří mohli spolu s manažerem Českého antarktického výzkumného programu Pavlem Kaplerem procestovat „Českou Antarktidu“ a s antropologem Robinem Pěničkou vhlédli do historie a výsledků výzkumu jihomoravských novokřtěnců.

Foto: Martin Indruch


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.