Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity se stala univerzitním partnerem festivalu STARMUS.

Festival STARMUS, který sdružuje laureáty Nobelovy ceny, významné vědce, astronauty, myslitele, umělce a hudebníky, se uskuteční od 12. do 17. května v Bratislavě. Do střední Evropy zavítá festival poprvé, návštěvníci tak mají jedinečnou možnost setkat se na živo se světoznámými vědci a osobnostmi z různých oborů. Přírodovědecká fakulta MU se stala univerzitním partnerem festivalu a představí se během této akce v rámci doprovodného programu pro širokou veřejnost Starmus Camp.

18. 3. 2024 Leoš Verner

STARMUS je považován za nejinspirativnější festival vědy, umění a hudby. Zakladateli a organizátory jsou astrofyzik Garik Israelian a Sir Brian May, astrofyzik a legendární kytarista skupiny Queen. Letošní festival STARMUS je první, který se zaměřuje na planetu Zemi, jako nejúžasnější planetu ve vesmíru a který shromáždí více než 40 světových osobností. Stejně jako v předchozích ročnících se na festivalu sejde velké množství laureátů Nobelovy ceny – například Michel Mayor, Emmanuelle Charpentier nebo Kip Thorne; astronauti, kteří se zapsali do historie vesmírných závodů – jako Charlie Duke nebo Chris Hadfield; vizionářští podnikatelé, jako je vynálezce i-pod a spoluvynálezce i-phone Tony Fadell a spoluzakladatel Space Axiom a Intuitive Machines Kam Ghaffarian či světoznámé osobnosti jako je skvělá Dr. Jane Goodallová a hudební legenda Brian May.

Vícedenní akce nabídne čtyři dny exkluzivních přednášek a hudební program s několika jedinečnými koncerty s mezinárodně uznávanými umělci, s koncertem Sonic UniverseStar Party. Mezi hudebníky a umělci jsou Jean-Michel Jarre, The Offspring a britský komik a spisovatel Robin Ince, mimo jiné exkluzivní „jednorázová“ vystoupení, která budou brzy oznámena. Od 14. do 17. května pak bude pro širokou veřejnost připraven v srdci hlavního města Slovenska STARMUS Camp, kde nebude chybět ani Přírodovědecká fakulta MU.

Studenti a studentky, kteří by se chtěli podílet jako dobrovolníci na přípravách a organizaci akce, se mohou přihlásit do konce března prostřednictvím elektronického formuláře.. Dobrovolníci budou mít jedinečnou příležitost zapojit se do různých oblastí festivalu, od technických a administrativních úkolů až po vítání hostů, podílet se na organizaci akcí v rámci festivalu a poskytovat podporu různým mediálním aktivitám.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.