Skvělý přístup vyučujících, zajímavé předměty a možnost podílet se na výzkumu již od prvních let studia

Michal Sikorai pochází z Mikulova. Po maturitě na gymnáziu si podal přihlášku na naši Přírodovědeckou fakultu a v současné době studuje navazující magisterský program Experimentální biologie živočichů a imunologie se specializací Imunologie. Kromě toho je členem studentského spolku Generace Mendel, který na podzim loňského roku slavil velký úspěch se svým projektem z oblasti syntetické biologie v mezinárodní soutěži iGEM. Michalovi je 22 let a mezi jeho koníčky patří divadlo a tanec, rád si přečte dobrou detektivku a věnuje se své sheltii.

21. 2. 2021 Barbora Kameníková

Bez popisku

Čím jsi chtěl být jako malý?

Už od malička mě to táhlo k vědě. Neustále jsem se zajímal, jak nejrůznější věci fungují, ale postupem času se můj zájem zúžil na živé organismy, a nakonec na člověka a na to, jak náš organismus funguje.

Věnoval ses svému oboru již dříve?

Na střední škole jsem se zapojoval do biologických a chemických olympiád, které mě velmi bavily i přes to, že jsem v nich nebyl vždy úspěšný.

Proč sis vybral zrovna imunologii?

Fungování lidského těla na buněčné úrovni a to, jakým způsobem je schopno se bránit vůči různým patogenům, ale i vůči samo sobě a různým patologickým stavům, mě vždy zajímalo. Imunologie mi dala možnost přesně tyto věci zkoumat.

Co tě vedlo k výběru právě brněnské Přírodovědecké fakulty?

O výběru fakulty jsem moc dlouho neuvažoval. Naše fakulta mě zaujala hned na první pohled jak moderním vzhledem, tak zajímavým výběrem oborů a možností zapojit se do výzkumu již při bakalářském studiu.

Vybral by sis ji znovu?

Skvělý přístup vyučujících, zajímavé předměty a možnost podílet se na výzkumu již od prvních let studia jsou jen jedny z důvodů, proč bych si naši fakultu vybral znovu všemi deseti.

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Přírodovědecká fakulta má své osobité kouzlo, které snad každý miluje. Na jedné straně je tu univerzitní kampus s moderní architekturou a laboratořemi a na straně druhé areál na Kotlářské s botanickou zahradou, kde si člověk může v klidu posedět.

Jak se ti líbí v Brně?

Brno je skvělé město. Historické pozadí kontrastující s moderní architekturou, spoustou kaváren a přírodou jsou ideální prostředí pro každého. Navíc komu by se nelíbilo město, kde žil otec genetiky.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil a proč?

Jednoznačně to bude předmět Molekulární psychiatrie profesora Šerého. Psychické poruchy mě vždy zajímaly a díky tomuto předmětu jsem se dozvěděl, co za jejich vznikem stojí. Navíc jde vidět, že pana profesora toto téma zajímá a umí o něm skvěle vyprávět.

Jaká je u nás možnost zapojení studentů do praktického výzkumu?

Zapojení studentů do výzkumu je na naší fakultě velmi časté a většina studentů si již během bakaláře najde nějakou laboratoř, ve které začne pracovat. Navíc i učitelé jsou za tuto aktivitu studentů rádi a podporují ji, takže rozhodně doporučuji se nebát a napsat lidem, jejichž výzkum vás zaujme.

Využil jsi již možnosti studia nebo pracovní stáže v zahraničí?

Bohužel jsem možnosti stáže či studia v zahraničí ještě nevyužil a docela toho lituji. Snad během magisterského studia ještě stihnu někam vycestovat.

Jak ses dostal ke spolku Generace Mendel?

O účasti ve spolku jsem začal uvažovat, už když jsem zahlédl náborové letáčky, které byly vylepené všude po univerzitě. Pár dní jsem přemýšlel, a nakonec jsem zašel na úvodní poradu a rozhodl se, že přesně tohle je věc, na které bych se chtěl podílet.

Co ti tvá účast ve spolku Generace Mendel přinesla?

Kromě spousty nových přátel mi účast ve spolku dala reálný pohled na vědeckou činnost a chod laboratoře, možnost vyzkoušet si organizovat hromadnou akci nebo třeba popularizovat vědu na sociálních sítích.

Jaké máš plány do budoucna?

Teď se chci hlavně zaměřit na dokončení magisterského studia, v rámci kterého (pokud epidemiologická situace dovolí) bych ještě rád vycestoval někam na Erasmus. A poté možná doktorské studium.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.