


|
Recepis
Život studenta je nelehký, jíst se musí a málo kdo se rád dobře nenají, proto
zde budeme mít takový kulinářský koutek, kde si budem vyměňovat předpisy na
výrobu lecjakých dobrot
Dnes si dáme kuře na provensálském koření s rýží
Vařit rýži je kumšt, já osobně preferuji rýži Parboiled vařenou volně ve
středně osoloné vodě okolo 20 minut a pak scezenou na hustším cedníku. Méně
slaná rýže nechá dobře vyniknout lehce kořeněným, nepříliš ostrým jídlům, jakým
právě je kuře na provensálském koření.
Nejdražší položkou je nákup kuřecích steaků nebo nějakého podobného kuřecího
materiálu bez kostí a kůže. Množství masa, přiměřené počtu konzumentů, nakrájíme na
kousky a nasypeme do mísy, osolíme a prosypeme provensálským kořením, na 1/4 kg
masa asi jednu polévkovou lžíci. Dále ochutíme sójovou omáčkou oblíbené značky,
já nejraději Vitanu. Ještě přidáme přiměřené množství jemného kečupu, preferuji
značku Otma, případně Heinz, na 1/4 kg masa tak 3-4 polévkové lžíce. Všechno
pěkně promícháme. Rozpálíme přiměřené množství tuku na pánvi správné velikosti a
obsah mísy opatrně vsypeme na pánev a smažíme než je kuřátko hotové. Dobu
potřebnou pro smažení, nechť si určí každý sám. Hotové maso vybereme z pánve s
co nejmenším množstvím tuku, neboť nás čeká jednoduchá a rychlá příprava
omáčky. Jestliže nám na pánvi zbylo málo oleje, přilejeme, přidáme dvě polévkové
lžíce mouky, něco provensálského koření a sojové omáčky, pěkně promícháme a
chvilku zasmažíme, pak do toho nalijeme za intenzivního míchání něco vody a
omáčka nám pěkně nabyde, zbývá dochutit špetkou soli a případně přidat ještě
trrochu kečupu a můžeme servírovat.
Zdá-li se vám příprava komplikovaná, nelekejte se vlka nic, je to jídlo,
které se dá připravit a sníst i s umytím nádobí do jedné hodiny a je přímo
báječné. Postup opražit mouku a něčím zalít je dobré si osvojit, neboť je to
zdaleka nejrychlejší způsob přípravy nejrůznějších druhů omáček od ďábelských
chilli až po jemné oregánove omáčky s červeným nebo bílým vínem.
|