Od 6. dubna do 30. dubna hostíme panelovou výstavu Invazní škůdci a choroby rostlin kolem nás, kterou připravil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Náš svět je propojenější víc než dřív. Globalizace stírá odlišnosti nejen mezi kulturami; s intenzifikací světové dopravy i zemědělství se víc a víc snižuje biodiverzita v živočišné i rostlinné říši.
Drobné organismy, které společně s lidmi, zvířaty či zbožím cestují napříč kontinenty, úspěšně obsazují nové niky a představují pro cílové oblasti nečekané hrozby.

Výstava seznámí účastníky s nezvanými vetřelci, známými i méně známými příklady jejich invazí na náš kontinent a o možnostech, jak se jim bránit. Můžete ji navštívit denně od 9.00 do 17.00 hodin.

 

V rámci tématu panelové výstavy proběhne i letošní Den Země.

Hry a kvízy na téma Zdraví rostlin budou připraveny v sobotu 20. dubna od 9.00 do 15.00 hodin v areálu botanické zahrady na Kotlářské.

Co rostlinám škodí a co prospívá? Znáte škůdce zahradních i pokojových rostlin? Umí se rostliny samy bránit? Poznáte, že má vaše rostlina hlad? Viděli jste někdy rostlinného vampíra? Může být fyzika užitečná v ochraně rostlin? Umíte na všechny tyto otázky odpovědět? Jestli ne, tak se přijďte pobavit i poučit do botanické zahrady.

Akce je určena pro děti i dospělé. Zdůrazňujeme, že akce je pro všechny, tedy jsou vítáni i dospělí bez dětí. Účastníci budou plnit zábavné úkoly ve sklenících i v zahradě, a nakonec získají milou odměnu.

Vstup bude otevřen z ulice Veveří od zastávky tramvaje Konečného náměstí.

Během programu Dne Země platí jednotné vstupné pro všechny 60,- Kč. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

 

Na organizaci Dne Země spolupracují dobrovolníci z Přírodovědecké fakulty MU z Botanické zahrady, Ústavu geologických věd, Ústavu experimentální biologie, Ústavu fyziky a technologií plazmatu, Ústavu botaniky a zoologie, Ústavu biochemie a Spolku přírodovědců PřF MU. Externími partnery jsou Ústřední a kontrolní ústav zemědělský a iniciativa propagující zalévání stromů Zalejme.cz.