Děti studie ELSPAC jsou už od března vyšetřovány v navazujícím výzkumu

V rámci studie Young Adults, zaměřené na původní účastníky ELSPAC, zkoumá RECETOX první ukazatele nebo projevy onemocnění s neznámou příčinou. Nově získané informace z vyšetření a biologických vzorků doplní daty z původních dotazníků a rozšíří pohled na zdraví mladých dospělých.

8. 8. 2019 Eliška Hrežová

Bez popisku

Velká část epidemiologických studií se doposud zabývala vývojem a sledováním časného vývoje dětí nebo naopak stárnoucí populací. Mladí dospělí, tak patří k nejméně prozkoumaným věkovým skupinám.

Rodiče dětí ELSPAC, a později i děti samotné, vyplňovali řadu dotazníků, ze kterých bylo získáno velké množství zajímavých informací. RECETOX by tyto informace chtěl propojit s nově získanými daty. Už to ale nebude jenom o dotaznících. Účastníci podstupují různá vyšetření, ze kterých si odnáší řadu individuálních výsledků. Jedná se například o analýzu složení těla, kapacitu plic nebo diagnostiku chodidla. Oproti původní studii je novinkou také odběr biologického materiálu, v tomto případě odběr krve, moči nebo slin, které pomohou poskládat složitou mozaiku lidského zdraví a umožní budoucí výzkum. Vzorky budou totiž skladovány v nově budované biobance desítky let.

Na studii RECETOX spolupracuje s Fakultou sportovních studií, kde vyšetření probíhají. Během jednoho dopoledne účastníci projdou všemi vyšetřeními a stihnou vyplnit dotazníky. Primárně hledají původní účastníky studie ELSPAC, tedy děti narozené v Brně a ve Znojmě od března 1991 do června 1992. Studie je ale otevřená i jejich sourozencům, partnerům a dalším mladým dospělým narozeným ve stejných letech.

Nemusí si zoufat ale ani mladší a starší ročníky. V rámci Brněnských dnů pro zdraví 2019 budou 23. září otevřeny vyšetřovny a zájemci budou moci jeden den strávit v kůži účastníka studie. Více o akci a jak se přihlásit zde.

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.