Festival vědy a techniky se letos díky přírodovědcům zazelenal

Zelené stany, zelené balonky a desítky usměvavých přírodovědců a přírodovědkyň v zelených tričkách letos „obarvili“ na zeleno brněnský Festival vědy a techniky, který se uskutečnil 8. – 10. záři 2023 v pavilonu A brněnského výstaviště a na přilehlých venkovních plochách. Více než stovka studentů a zaměstnanců Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity představila během tří dnů své obory na celkem 10 stanovištích, zájemci o matematiku si mohli užít také vtipné vystoupení v rámci Divadla vědy.

25. 9. 2023 Leoš Verner

Bez popisku

Velkého tučňáka tradičně přivezl Geografický ústav, který představil Český antarktický výzkumný program, zejména naše výzkumy na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě, kde vědkyně a vědci z více než 50 oborů tráví každoročně pět až devět týdnů v období jižního léta. Český antarktický výzkumný program zde zahrnuje atmosférické vědy, geovědy, mikrobiologii a eko-fyziologii rostlin.

To, že jsou mezi dětmi oblíbené bublifuky, vědí i naši matematici a matematičky, proto si pro ně Ústav matematiky a statistiky připravil odhalení matematického tajemství bublifuku a různých mýdlových bublin. Zvídavé děti i dospělí se pak mohli dovědět, jak by se dalo teoreticky dostat z Brna do Prahy za necelých 6 minut, jak fungují QR kódy a naučili se malé matematické kouzlo. V Divadle vědy pak mohli zjistit, jak spravedlivě rozdělit dort na oslavě nebo jak lze jednoduše a přesně přeložit list papíru na více než dvě části

Bez popisku
Bez popisku

Ústav teoretické fyziky a astrofyziky si připravil vypouštění vodních raket a pozorování Slunce, simulátor přistání raketoplánu Atlantis, duel X-wing vs. Star Destroyer a astrofyzikální kvízy. Ústav fyziky kondenzovaných látek se spolu s návštěvníky zaměřil na optiku, supravodivost či magnetizmus. Naše fyzičky a fyzici odpovídali také na spousty zajímavých otázek, např. jak vypadají elektronické čipy, jestli je křemík průhledný, zda mohou předměty levitovat nebo jestli můžeme vidět atomy a molekuly? Představili také, co jsou to polarizátory a jak je můžeme použít. Ústav fyziky a technologií plazmatu předváděl zajímavé experimenty, ukázal prototypy inovativních plazmových zdrojů a ukázky jejich praktického využití nebo seznámil příchozí s plazmovými technologiemi pro úpravu povrchů materiálů.

Bez popisku
Bez popisku

Ústav experimentální biologie si připravil prohlídku modelových druhů rostlin a živočichů, na kterých naši odborníci zkoumají například vývoj a růst, imunitu nebo vliv stresu. Malí i velcí se zblízka seznámili s drápatkami, zebřičkami nebo octomilkami, ti odvážnější si dokonce vzali na ruku strašilku nebo syčivé šváby. Na památku si mnozí odnesli kokon bource morušového. Zástupci RECETOXu se zaměřili např. na vliv toxicity na klíčení rostlin. Na atraktivní témata jako je alkoholismus a kouření se zaměřilo centrum Bioskop, které hlavně dětem předvedlo, jak se člověk po požití alkoholu pohybuje a jak se mění jeho reakce. U kolegů a kolegyň z Ústavu chemie se mohli zájemci ponořit do tajů barev, vůní a možná i třaskajících výbuchů prostřednictvím malých chemických pokusů.

Bez popisku
Bez popisku

Návštěvníci Festival vědy a techniky mohli zcela zdarma navštívit na sedmdesát stánků vědecko-výzkumných institucí. Akci navštívilo podle údajů organizátorů na 10 tisíc návštěvníků.

Děkujeme všem studentům a zaměstnancům, kteří se na zajištění programu podíleli a po všechny tři dny trpělivě prezentovali to nejzajímavější ze svých oborů.

Zde najdete krátký klip: https://youtu.be/zksUKkhnzDQ
Zde najdete fotografie, které jsou pro Vás k volnému použití:
https://eu.zonerama.com/Festivalvedy2023/Album/10361909 Festival vědy a techniky 2023 | GAME OVER - YouTube

Fotogalerie


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.