Grant JUNIOR STAR 2024 získal astrofyzik Michal Zajaček

Grantová agentura České republiky letos v rámci výzvy JUNIOR STAR podpoří 17 projektů, z toho jeden poputuje k astrofyzikům na Masarykovu univerzitu. Podpořeným mladým výzkumníkem je dr. Michal Zajaček, který finance získal na projekt Hvězdy v galaktických jádrech: vzájemný vztah s masivními černými dírami.

8. 11. 2023 Leoš Verner

Astrofyzik RNDr. Michal Zajaček, PhD. získal JUNIOR STAR 2024. Foto: Archiv Michala Zajačeka.

Tým pod vedením Michala Zajačka bude v rámci projektu zkoumat, jak hvězdy pohybující se v centrech galaxií ovlivňují aktivitu supermasivních černých děr. Zároveň mohou černé díry v galaktických jádrech ovlivňovat vývoj a následně i vzhled a vlastnosti hvězd ve svém okolí. Právě na tento úzký a zároveň komplikovaný vztah mezi hvězdami a supermasivními černými dírami se zaměří nová výzkumná skupina podpořená grantem JUNIOR STAR.

Michal Zajaček pracuje na Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity od roku 2021 a zabývá se zde výzkumem galaktického centra a aktivních galaktických jader. Po studiu fyziky a astrofyziky na MFF UK v Praze působil na Univerzitě v Kolíně nad Rýnem pod vedením prof. Andrease Eckarta, kde obhájil svoji doktorskou práci s názvem Interakce mezi mezihvězdným prostředím a prostředím černých děr. V letech 2017 až 2019 působil jako postdoktorand na Institutu Maxe Plancka pro radioastronomii v Bonnu, kde se zabýval studiem precese jetů společně s Dr. Silke Britzen. Až do roku 2021, kdy odešel na Masarykovu univerzitu, působil ve skupině prof. Bożeny Czerny. Svou odbornou práci, ve které se věnoval především mapování oblasti širokých čar (BLR) v UV oblasti spekter vzdálenějších kvasarů završil sérií článků ve spolupráci se světově uznávaným kosmologem prof. Bharatem Ratrou z Kansas State University.

Soutěž JUNIOR STAR je pro začínající vědce a vědkyně příležitostí, jak se vědecky osamostatnit a obohatit české prostředí o nová výzkumná témata. Letos už jde o čtvrtý ročník soutěže. Díky ní má česká věda šanci přilákat zahraniční badatele, kteří působí na prestižních univerzitách – ať už například ve Spojených státech, Velké Británii, Norsku nebo Německu. Granty JUNIOR STAR hodnotí zahraniční vědci, kteří zaručují odbornost a objektivitu hodnocení.

Granty JUNIOR STAR jsou určeny pro excelentní začínající vědce do 8 let od získání titulu Ph. D., kteří již publikovali v prestižních mezinárodních časopisech a mají za sebou významnou zahraniční zkušenost. Seznam všech podpořených projektů najdete zde.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.