Konference CzecHopes přilákala do Univerzitního kampusu v Bohunicích na 350 středoškoláků. Odcházeli nadšeni a plní inspirace

Zprvu trochu nejistota a zvědavost, nakonec nadšení z úžasné akce, spousta zážitků a získaných informací a někdy i nová kamarádství. Tak by se daly shrnout pocity téměř 350 středoškoláků, kteří přišli na největší středoškolskou konferenci CzecHopes, která se uskutečnila v polovině února v prostorách Univerzitního kampusu Brno-Bohunice a areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na Kotlářské.

21. 3. 2024 Leoš Verner

Foto: Marcela Damborská a David Damborský

Studenti a studentky, kteří do Brna přijeli z různých koutů Česka i Slovenska, dokonce i z Karlových varů nebo slovenských Košic, si mohli vybrat z nabídky 40 praktických workshopů. V 18 přednáškách pak slyšeli příběhy svých vrstevníků nebo nedávných studentů, kteří jsou úspěšní ve svých oborech. Po dobu konference bylo k dispozici také 37 stánků s prezentacemi partnerů, kteří nabízeli studentům možnosti pro seberealizaci v oblastech, které středoškoláky mohli zajímat.

Návštěvnici studentské konference si užili jak workshopy, tak přednášky a zkušenosti svých vrstevníků. Inspiraci mohli načerpat také na stáncích, které si v koridoru kampusu připravili partneři konference. Foto: Marcela Damborská a David Damborský

První den si návštěvnici konference mohli vybrat dva z nabízených workshopů, které pokrývaly širokou škálu témat. Vědci z Ústavu botaniky a zoologie vzali studenty do svých laboratoří, kde zkoumali rostliny na molekulární úrovni. Kolegové z Ústavu experimentální biologie přiblížili život bourců morušových, strašilek, pakobylek či švábů, které mohli společně detailně prozkoumat. Další z workshopů připravili partneři konference ve spolupráci s dalšími našimi přírodovědci, na kampusu se zapojily také Loschmidtovy laboratoře, Bioskop, CEITEC, Lékařské fakulta MU a Fakulta Sportovních studií MU. Skupina studujících vyrazila také na komentovanou prohlídku celého kampusu, během které navštívili i Ústav chemie či Národní centrum pro výzkum biomolekul.

V rámci workshopů si mohli studenti vyzkoušet např. práci v laboratoři, první pomoc nebo se dovědět, jak si zachovat duševní zdraví. Foto: Marcela Damborská a David Damborský

Zájemci o fyziku si přišli na své v areálu na Kotlářské, kde proběhl workshop o aplikaci plazmatu na různé povrchy a ve spolupráci s odborníky ze společnosti onsemi, si mohli studenti ve vysoce čistých laboratořích vyzkoušet několik technologických postupů používaných při výrobě čipů na křemíkových deskách.

V panelové diskusi, která zahájila druhý den konference, se o své zážitky z období středoškolského studia a zkušenosti s mimoškolními aktivitami podělili prorektorka MU Jana Fialová, proděkanka PřF MU Markéta Munzarová a ředitel JCMM Miloš Šifalda. Přiblížili, co je v mládí formovalo a co jim pomohlo ve směřování jejich kariéry. Následovalo 18 přednášek od úspěšných vrstevníků a vysokoškoláků, včetně nadějné české vědkyně Hany Bernhardové studující na Oxfordu, mladého astronauta Jakuba Zemka, který absolvoval výcvik v USA, či Tadeáše Kuly, zakladatele společnosti Reknihy. Návštěvníci i návštěvnice si však mohli zvolit i řadu přednášek z oblasti duševního zdraví, podnikání či vědy.

V panelové diskusi se podělili o své zážitky ze střední školy prorektorka MU Jana Fialová, proděkanka PřF MU Markéta Munzarová a ředitel JCMM Miloš Šifalda. Foto: Marcela Damborská a David Damborský

Konferenci pořádali studenti sdružení v neziskové organizaci CzecHopes, partnerem byla Přírodovědecká fakulta MU a záštitu poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Na organizaci se podílela necelá dvacítka organizátorů a dobrovolníků, většinou studentů vysokých škol.

Fotografie z akce naleznete ZDE.

Organizátoři i návštěvníci se už těší na další ročník. Foto: Marcela Damborská a David Damborský


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.