Na Kotlářské (tolik) nekosíme! Zkuste mozaikovou seč i Vy, pomůžete tak řadě živočichů i rostlin

V souvislosti s klimatickými změnami, oteplováním, letními vedry a nepravidelnými srážkami reagujeme v areálu na Kotlářské řadou změn v péči o trávník. Inspirujte se jimi i Vy!

18. 5. 2021 Magdaléna Chytrá

Anglický trávníček? My preferujeme mozaikovou seč!

Když přestaneme kosit trávník na výšku 3 cm, tak již nebude vypadat tak upraveně. Zkusme naladit na jinou vlnu, kde už nakrátko posekaný čistý zelený trávník není nejvyšší metou. Zkusme i na našich zahrádkách více přírodní, přirozený vzhled louky.

Co se tedy v areálu PřF MU na Kotlářské změní? Jak uvádí Magdaléna Chytrá, vedoucí Botanické zahrady PřF MU: „Budeme se snažit nechat rostliny vykvést a některé i vysemenit. Na větších plochách ponecháme nekosené pásy a jednotlivé trsy bylin, které se zrovna chystají vykvést. Tomu se říká mozaiková seč. Některým druhům hmyzu a na ně navázaným druhům živočichů tak bude umožněno zde žít a rozmnožovat se. Biodiverzita ve městě se udrží a možná i zvýší,“ uzavírá Chytrá.


O novém režimu péče o trávník návštěvníky areálu informujeme. Foto: Hana Ondrušková.

Posezení na trávníku si užijete i nyní

Ekologicky a udržitelně smýšlejícímu pozorovateli bude jasné, že plochy nejsou zanedbané, ale promyšleně ošetřované. Nezmizí ale možnost posedět si na trávníku a relaxovat? „Pobytové trávníky, kde se pohybují a odpočívají lidé, se kosí častěji a na kratší výšku a měly by být složeny především z nekvetoucích druhů, aby tam nelétaly včely. Jediný náš automaticky zavlažovaný trávník je před děkanátem, ten se také využívá jako pobytový,“ uvádí Chytrá.


Trávník současnosti se pyšní mnoha druhy rostlin a vypadá spíš jako louka. Foto: Hana Ondrušková.

Trávník, co kvete

Možná jste si všimli, že trávníky na Kotlářské více kvetou. Čím to je? „Naše trávníky už dlouho nejsou složeny jen ze samotných trav. Již několik let doséváme do prázdných míst kvetoucí dvouděložné byliny. Z počátku šlo hlavně o byliny jarního aspektu, které brzy zjara vykvétají. Patří k nim například prvosenky, orseje, dymnivky a různé jarní cibuloviny. Ty letos v areálu krásně kvetly na mnoha plochách. Do každého renovovaného nebo nového trávníku přimícháváme osivo domácích druhů širokolistých bylin už při zakládání. Větší založená plocha je teď za budovou 11, kam se zájemci mohou chodit dívat, jak se bude nový trávník vyvíjet. Postupně jsme nechali rozrůst i jiné pěkné byliny. Například za budovou 2 byl loni krásný žlutě kvetoucí porost pryskyřníku. Jinde jsou porosty vonící ožanky a růžice divizen a jitrocele. Před knihovnou se těšíme na řebříčky, silenky a slézy,“ říká Magdaléna Chytrá, která se zahradou spojuje svůj profesní život téměř 30 let.

Co chystáme, abyste si areál ještě víc užili?

Prostor před knihovnou je intenzivně využívaný a zaplněný různými nesourodými objekty. Původní záměr architekta, který zde mezi čtyři sakury instaloval kovové kyvadlo zvané Ano od Pavla Tasovského, byl časem pozměněn. Z nedostatku jiného vhodného prostoru na fakultě neměli uživatelé jinou možnost, než začít plochu využívat i jinak. Nejprve zde přibyly kameny z geoparku, následně byl proveden hluboký výukový geovrt. Přístup k němu je ukrytý v šedé bedně. Nakonec byly osazeny dva grily a rozšířilo se posezení. Toto místo čeká na zpevnění ploch pro lepší obsluhu grilů a obnovu trávníků, což by se mělo stát letos v létě


Sedmikrásky a fialky zdobí trávník od časného jara. Foto: Hana Ondrušková.

Shrnuto a podtrženo: co se v péči o trávníky změní?

  1. Sníží se frekvence kosení.
  2. Sekačku nastavíme na nejvyšší možnou výšku kosení.
  3. Intenzivněji budeme kosit jen v blízkosti cedulí, kamenů geoparku, okolo cest a na pobytových trávnících.
  4. Přecházíme plošně na mozaikovou seč.

Zkuste takto pečovat o trávníky na svých zahradách i Vy! Užijete si vzhled louky, snížíte si prašnost,  bude vás navštěvovat více motýlů a jiných živočichů, a můžete žít s pocitem, že jste udělali něco dobrého pro zachování a růst druhové pestrosti.


O trávník v areálu se pečuje neustále, i když se styl péče změnil. Foto: Hana Ondrušková.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.