Nebojte se mít velké oči. Jedná se o vaši budoucnost!

Cesta k vysněnému oboru nevede vždy přímo. Své o tom ví i Jana Porubská, která k nám po maturitě na bratislavském gymnáziu Bajkalská původně přišla studovat Biochemii. Tu úspěšně dokončila v bakalářském i magisterském stupni. V průběhu studia se však seznámila s bioinformatikou a zjistila, že je to obor pro ni jako ušitý. Zvolila si tedy na biochemii další studijní plán – Bioinformatiku, které se dnes věnuje i v rámci svého doktorského bádání. Janě je 27 let a mezi její koníčky patří četba, jóga a studium jazyků.

24. 2. 2023 Barbora Kameníková Jana Porubská Veronika Papoušková

Bez popisku

Čím jsi chtěla být jako malá?

Jako malá jsem chtěla být psycholožkou. Přišlo mi velmi zajímavé, že tato profese umožňuje nejen pomáhat konkrétním lidem, ale zároveň studovat lidské chování.

Věnovala ses svému oboru již dříve? Bavily tě oborové olympiády?

Moje střední škola byla primárně zaměřena na výuku jazyků, ale naskytla se mi možnost účastnit se pár matematických olympiád. V pozdějších ročnících jsme si vybírali konkrétní semináře z předmětů, které nás zajímaly, abychom se jim mohli věnovat více do hloubky. Pro mě to byla chemie, biologie a matematika.

Co tě vedlo k výběru právě naší Přírodovědecké fakulty?

Rozhodující faktor pro výběr brněnské Přírodovědecké fakulty byla právě rozmanitost studijních oborů. Poprvé jsem se zde setkala s interdisciplinárními obory, jakým je i bioinformatika.

Vybrala by sis stejnou fakultu znovu?

Určitě ano.

Proč sis vybrala zrovna program, který studuješ?

S bioinformatikou jsem se setkala během svého prvního studia na MU, kdy už jsem měla zkušenosti s výzkumem a uvědomila jsem si, že je to obor jako ušitý pro mě. Bioinformatika nabízí možnost dělat vědu přes počítač, takže studentům pootevře dveře také do světa IT. Zároveň se mi líbilo, že umět programovat nebyla vstupní podmínka pro studium, všechno jsem se naučila na povinných předmětech.

Když se vrátíš zpátky do prváku, jaká pro tebe byla adaptace na nové vysokoškolské prostředí?

Pamatuji si, že jediná stresová situace, jakou jsem zažila, bylo hledání autobusové zastávky u kolejí. Zúčastnila jsem se Prvákovin, kde mi bylo vše vysvětleno, a na sociálních sítích jsem se přidala do skupiny začínajících studentů z mého oboru. Často se tam objevovali i starší studenti, kteří byli vždy ochotni odpovědět na mé otázky.

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Pro mě byl vždy nejdůležitější kolektiv a přístup vyučujících, ale moderně zařízené laboratoře mě velmi potěšily.

Jak se ti líbí v Brně?

Brno je úžasné město. Je tu mnoho studentů, takže i rozmanitá nabídka volnočasových aktivit. Každý si najde to svoje.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil a proč?

Jednoznačně C2184 Úvod do Programování v Pythonu. Tento předmět byl vytvořen přímo pro studenty Přírodovědecké fakulty a programování se tam vysvětluje od základů. Zapisují si ho studenti různých oborů, takže tam nepotkáš pouze studenty bioinformatiky, ale kohokoli, kdo má o programování zájem.

Jaká je u nás možnost zapojení studentů do praktického výzkumu?

Studenti se u nás v Národním centru pro výzkum biomolekul (NCBR) běžně zapojují do vědeckých projektů od prvních ročníků bakalářského studia, jak jim rozvrh a časové možnosti dovolí. Součástí každé bakalářské práce je praktická část, kde si na vědu opravdu sáhnou vlastníma rukama.

Jaké máš plány do budoucna?

Plánuji dokončit své probíhající studium a více se zapojovat do aktivit propagující tento studijní obor. Plně jsem bioinformatiku poznala až ve vyšším ročníku a rozhodla jsem se díky tomu úplně změnit své vědecké zaměření. Proto se snažím prezentovat ji více před středoškolskými studenty a odpovídat na všechny jejich dotazy.

Co bys vzkázala studentům, kteří se právě rozhodují, jakou vysokou školu zvolit?

Při výběru vysoké školy mi velmi pomohlo kontaktovat starší studenty a absolventy přes sociální sítě nebo přes e-mail. Skoro všichni mi odpověděli na mé otázky a popsali své zkušenosti se studiem. Další moje rada je: Nebojte se mít velké oči. Myslíte si, že by vás zajímala práce ve výzkumu, ale na střední škole vám nešla chemie? Zkuste to. Riskujte. Jedná se o vaši budoucnost.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.