Stejný úhel pohledu: naše fakulta kdysi a nyní

Víte, že v místě bazénu se sochou Žáby v botanické zahradě byl původně bazén v tropickém skleníku, kde se pěstovala už v roce 1924 první viktorie královská? 

6. 4. 2021 Magdaléna Chytrá

V místě dnešního venkovního jezírka byl původně bazén v tropickém skleníku, kde se pěstovala už v roce 1924 první viktorie královská – tropický leknín s obřími listy. Na kolorovaném diapozitivu je vidět průčelí prvního zemního skleníku postaveného svépomocí zahradníky v čele s Františkem Jiráskem z pařeništních oken. Vcházelo se prostřední stavbou několika schody dolů; byly to zemní skleníky s okny na úrovni terénu. Za vchodem, směrem k ulici Kotlářské, byl ještě jeden skleník právě pro viktorii, která se stala velkou atrakcí pro občany z celého Brna a okolí. Tyto skleníky zde stály do roku 1931, kdy byly na jiném místě postaveny nové.


V místě dnešního venkovního jezírka byl původně bazén v tropickém skleníku. Foto: Archív MU, nedatováno.

Bazén se sochou Žáby v botanické zahradě je vyhledávaným místem, na které lidé vzpomínají celý život. Každý vesele vypráví, jak se jako malý fotil na Žábě. Betonovou sochu fontány Žáby vytvořil v roce 1947 umělecký sochař František Knaifl podle modelu skutečné americké žáby, skokana volského. Tento druh teplomilné žáby se chová na farmách pro žabí stehýnka a při úniku do přírody se stává invazním druhem. U nás je zatím naštěstí jen její socha. V roce 2019 fontánu odborně opravil restaurátor Libor Jaroš a také byla napojena na oběhové čerpadlo, takže z ní přestala po 70. letech téct pitná voda, která na druhé straně bazénu odtékala do kanálu. 


Bazén se sochou Žáby v botanické zahradě je vyhledávaným místem Foto: Libor Teplý, 2019. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.