Úchvatné snímky z 10 let výzkumu s mikroskopem SEM Mira3 v CEPLANT: Výstava na schodišti děkanátu

Galerie na schodišti děkanátu na Kotlářské prezentuje od ledna do března výstavu představující výzkum centra CEPLANT a snímky mikroskopu SEM Mira3.

18. 1. 2023 Zuzana Jayasundera Tereza Schmidtová

Na posterech uvidíte třeba plasty, papír, bakterie, květiny, ale i restaurování historický uměleckých děl, a to hodně zblízka.

Chcete vidět úchvatné snímky pořízené skenovacím elektronovým mikroskopem? Přijďte se podívat do galerie na schodišti děkanátu na Kotlářské, kde je k vidění výstava představující výzkum centra CEPLANT.

Úvodní snímek představuje historii centra CEPLANT.

CEPLANT byl založen v roce 2010 jako částečně samostatná jednotka fungující na pilířích svého domovského pracoviště – Ústavu fyzikální elektroniky PřF MU. Vědkyně a vědci z CEPLANu se zabývají základním i aplikovaným výzkumem v oboru fyziky nízkoteplotního plazmatu a elektrických výbojů.

Jeden ze snímků, zobrazující povrch hrachu, prezentoval CEPLANT i na výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Snímek byl pořízen jako ikona pro oslavy výročí Gregora Johanna Mendela. I obyčejný hrách v sobě skrývá tajemství běžnému oku skrytá.

Nevšední pohledy do mikro a nano světa

15 posterů představuje nevšední pohledy do mikro a nano světa, které dokáží vědkyně a vědci v centru CEPLANT zobrazit pomocí skenovacího elektronového mikroskopu. Výstava připomíná desetileté výročí práce s tímto přístrojem.

S myšlenkou uspořádání výstavy přišla dr. Jana Jurmanová, která je uznávanou odbornicí v oblasti elektronové mikroskopie na CEPLANT a zodpovídá za SEM Mira3. Na přípravě výstavy samotné se podílel velký kolektiv výzkumných pracovnic a pracovníků CEPLANT pracujících s tímto mikroskopem při výzkumu, a také administrativní tým Ústavu fyzikální elektroniky, který dolaďoval finální podobu jednotlivých posterů.

Autorkami a autory posterů jsou Jana Jurmanová, Pavlína Slavíková, Tereza Schmidtová, Zlata Kelar Tučeková, Stanislava Debnárová, Dana Skácelová, Vlasta Štěpánová, Richard Krumpolec, Oleksandr Galmiz, Ondřej Jašek, Kateřina Rozehnalová, František Zelinka, Eliška Baková, Anežka Winklerová.

Aplikační potenciál plazmových technologií je obrovský

Jak uvádí Bohumila Tesaříková, která je hlavním organizátorem výstavy: „Touto výstavou představujeme nejen výzkumnou činnost centra CEPLANT, ale i multioborovost a rozsah aplikačního potenciálu plazmatu.“ Multioborovost výzkumu představují jednotlivé postery věnované vybraným tématům. Spoluautorka výstavy, Tereza Schmidtová, dále doplňuje: „Dokážeme si poradit s plazmovou úpravou různých materiálů jako jsou papír, dřevo, plasty, textilie. Umíme připravit tenké vrstvy s nejen výbornými mechanickými vlastnosti. Pomocí plazmatu vytváříme i různé nanostruktury a nanotrubky nejen na bázi uhlíku. Věnujeme se bioaplikacím a potenciálu plazmových technologií v medicíně. Dokážeme asistovat i při restaurátorské činnosti umělců,“ uzavírá Schmidtová.

Doprovodný textový materiál výstavy

Autoři výstavy si připravili i širší doplňkový program pro ty, jež se o snímcích a výzkumu chtějí dozvědět více. Ke každému vystavenému posteru je k dispozici samostatný soubor s dalšími snímky, informacemi a zajímavostmi pro další čtení.P1-SEM, P2-Květiny, P3-EDX, P4-Restaurování, P5-BIO, P6-Rozsivky, P7-Hrášek, P8-Papír, P9-Polymery, P10-Textilie, P11-Nanovlákna, P12-Nanostruktury, P13-GrafenP14-Vrstvy.

Postery jsou věnované i grafénu a tenkým vrstvám.

Odbornice a odborníci na plazma a jeho aplikace tak návštěvníkům touto výstavou přibližují úžasné možnosti plazmatu a rozšiřují tak povědomí o plazmatu obecně. Aplikační potenciál plazmových technologií je obrovský. Po skončení se výstava z budovy děkanátu přesune do kampusu v Bohunicích a poté do knihovny PřF zpět na Kotlářskou. Přijďte se podívat!


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.