Vědci z Masarykovy univerzity budou v živé laboratoři zkoumat faktory ovlivňující lidské zdraví

Miliardová dotace z Evropské unie pomůže vědcům z Masarykovy univerzity objasnit faktory, které se negativně podílejí na rostoucím výskytu chronických onemocnění a poruch v populaci.

21. 1. 2020 David Baláš

Bez popisku

Unikátní živá laboratoř vyroste díky aktivitám centra RECETOX v příštích letech v Brně. Vědci z Masarykovy univerzity budou zkoumat faktory ovlivňující lidské zdraví. Umožní to téměř miliardová dotace z Evropské unie z prestižního grantového programu Horizon 2020 zaměřeného na šíření výzkumné excelence v Evropě, kde RECETOX jako jediná evropská instituce uspěla hned ve třech výzvách současně.

Cílem projektu CETOCOEN Excellence je vytvořit dostatečnou kapacitu pro výzkum faktorů, které stojí za rostoucím výskytem chronických onemocnění a poruch. Nejedná se jen o nemoci spojené se stárnutím populace, jako jsou neurodegenerativní onemocnění typu Alzheimerovy choroby nebo kardiometabolické nemoci, ale i poruchy chování a učení u dětí, rozvoj alergií a autoimunitních onemocnění nebo pozorované snížení plodnosti.

Bez popisku

„Propojení mnohovrstevných dat o výskytu škodlivých látek v prostředí, jejich účinku na organismus, zdravotním stavu obyvatel a jejich životním stylu, návycích i sociálním postavení a současná aplikace nejnovějších informačních technologií přispěje k poznání klíčových parametrů rozvoje chronických onemocnění,“ přiblížila ředitelka centra RECETOX Jana Klánová.

Centrum RECETOX by projektem rádo posílilo mezioborovou spolupráci napříč univerzitou a vytvořilo dlouhodobé partnerství s předními evropskými výzkumnými institucemi, jako je University College London a ETH Zurich nebo síť evropských biobank BBMRI. Centrum usiluje také o prohloubení partnerství s městem Brnem, Jihomoravským krajem, fakultními nemocnicemi a dalšími regionálními institucemi.

Více informací o unikátním projektu naleznete v Magazínu M.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.