Výprava Antarktida 2020−2021 dorazila na Českou vědeckou stanici J. G. Mendela

Letošní expedice Masarykovy univerzity po více než měsíci dlouhé cestě spojené s přísnou karanténou dorazila na Českou vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, která se nachází u východního pobřeží Antarktického poloostrova. Polárníci by se zde podle plánu měli zdržet až do druhé poloviny března.

22. 1. 2021

Na Letiště Václava Havla Praha přišli expedici vyprovodit jeho excelence Patricio Utreras (velvyslanec Chilské republiky v ČR), Martin Smolek (náměstek ministra zahraničních věcí), vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Dan Nývlt a manažer Pavel Kapler (oba z Přírodovědecké fakulty MU). Foto: Archiv Českého antarktického výzkumného programu.

„Obvykle do Antarktidy směřuje dvanáct až patnáct, někdy i více lidí. Letos jsme to ořezali na naprosté minimum osmi lidí. Je mezi nimi pět vědců, expediční lékařka a dva technici,“ vysvětluje vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt, jak pandemie covid-19 ovlivnila letošní výpravu. Tu vede klimatolog a zkušený polárník Kamil Láska z našeho Geografického ústavu, dalšími členy posádky jsou naši vědci Jan Kavan (geomorfologie) a Pavel Švec (mikrobiologie), které doplnili Jana Smolíková (glaciologie) a Zbyněk Engel (UK Praha). Lékařkou je Daniela Murínová, o chod stanice se postarají technici František Vorel a Tomáš Spáčil ze společnosti Czechoslovak Ocean Shipping.

Výhled z hotelu na ulici v Punta Arenas, kde výprava strávila přísnou karanténu. Foto: Tomáš Spáčil.

Tým vědců vyrazil na cestu v brzkých ranních hodinách 16. prosince 2020. Po dvou dnech dorazil s mezipřistáními ve Frankfurtu, Madridu a Santiagu de Chile do chilského Punta Arenas na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. „Leteckých společností, které mezi Evropou a Jižní Amerikou létají, je minimum. Z dřívějších pěti letů denně zbyly tři nebo čtyři lety za týden. Vměstnat se do nich bylo komplikované,“ sdělil Nývlt.

V Punta Arenas naši vědci strávili téměř měsíc v přísné karanténě, aby se minimalizovalo riziko spojené s šířením nákazy covid-19. „Jde o to, aby u nikoho nedošlo k jakémukoliv horšímu průběhu nemoci covid-19, protože evakuace lidí z Antarktidy je nesmírně složitá. A expediční lékař samozřejmě na místě nemá k dispozici veškeré vybavení, které je v evropských nebo amerických nemocnicích. Nejrychlejší evakuace přitom zabere několik dní a byla by to obrovská komplikace,“ uvedl Nývlt.

Na fotografii před lodí OPV 83 Marinero Fuentealba stojí zleva: F. Vorel (1. technik), K. Láska (vedoucí výpravy a klimatolog), Z. Engel (glaciolog), J. Kavan (geomorfolog), D. Murínová (lékařka), T. Spáčil (2. technik), P. Švec (mikrobiolog) a J. Smolíková (glacioložka a geomorfoložka). Foto: Archiv Českého antarktického výzkumného programu.
Foto: Archiv Českého antarktického výzkumného programu.
Na satelitním snímku z 15. ledna je vidět, že mořský led je západním větrem hnán k ústí průlivu Prince Gustava do průlivu Antarctic Sound.

Po zajištění obnovení provozu stanice čeká na vědce práce v terénu. Nejprve je potřeba zabezpečit dlouhodobý provoz zařízení a přístrojů na základně, až následně bude možné provádět jednotlivá měření. „Vědci prakticky nebudou řešit žádné nové vědecké problémy a budou pokračovat v dlouhodobých monitorinzích, na kterých dlouhodobě pracujeme. To je nejpodstatnější pro udržení českého antarktického výzkumného programu,“ řekl Nývlt.

Mendelova vědecká stanice je chloubou české vědy. Slouží především k výzkumu změn klimatu ale i k realizaci více než třiceti vědních disciplín zkoumajících živou i neživou přírodu Antarktidy.  Využívána je k testování odolnosti technologií a nejrůznějších výrobků vytvořených v Česku, jako jsou nátěrové hmoty, plasty, obuv nebo větrné elektrárny. Díky ní se do vědeckých projektů zapojilo již přes sto vědců nejen z ČR, ale i ze zahraničí.

Sledujte Český antarktický výzkumný program na Facebooku .

Video z loňské sezóny:

https://fb.watch/37SY8kKSGY/ (autor: Filip Hrbáček)

Více o výpravě si můžete přečíst či poslechnout v těchto článcích/reportážích:


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.