Výstava o baronu Trenckovi Muzejním počinem roku

Projekt „Baron Trenck: Nová tvář legendy“, na kterém se s Muzeem města Brna podílel také náš Ústav antropologie, získal ve XVIII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis Zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku 2019. 

14. 10. 2020

Bez popisku

Vojenský velitel František Trenck je mezi odbornou i laickou veřejností obecně známá historická osobnost evropského dosahu. Vzhledem k jeho účasti na několika válečných konfliktech v různých zemích a zpopularizování jeho skutků již v 18. století se k jeho odkazu hlásí řada lokalit v České republice i zahraničí.

Baron Trenck je samozřejmě neodmyslitelně spjat zejména s historií města Brna. Prožil zde poslední rok svého života, zemřel v pevnosti Špilberk a je pochován v hrobce zdejšího Kapucínského kláštera. V letech 2017–2019 byl realizován pod garancí Muzea města Brna projekt „Antropologický, forenzní a historickým výzkum mumie barona Trencka“. Do projektu se zapojilo mimo jiné několik vědeckých ústavů Masarykovy univerzity a byl umožněn díky vstřícnému postoji Provincie kapucínů v ČR.

Jde o unikátní situaci, kdy se v koordinaci regionálního muzea podařilo vytvořit mezioborový tým špičkových vědeckých pracovníků, kteří za pomocí nejmodernějších technologií analyzují ostatky historické osobnosti. V historii výzkumů v České republice jde o první realizaci projektu, při které je historická osobnost analyzována metodami současné historiografie, forenzní a antropologické vědy a výstupy jsou vytvořeny striktně pomocí nejmodernějších digitálních technologií – 3D tisku, virtuální animace a reality. Díky těmto metodám se podařilo odpovědět na řadu otázek ze života barona Trencka, zrekonstruovat model postavy a tváře slavného pandurského vojáka a tuto postavu dokonce virtuálně rozpohybovat.

Celý projekt měl několik odborných a popularizačních výstupů, a to výstavu "Baron Trenck. Nová tvář legendy", která byla v termínu od 3. 10. – 31. 12. 2019 přístupná na hradě Špilberku. Moderním postupům bádání o Františku Trenckovi odpovídá progresivní pojetí výstavy, kdy byla vystavena celá řada 3D tisků, aplikována technologie videomappingu a využita projekce digitálních videí s prostorovým efektem. Záštitu nad výstavou převzal ministr kultury, ministr zdravotnictví, poslanec parlamentu ČR prof. Vlastimil Válek a provinciál Provincie kapucínů v ČR Dismas Michael Tomaštík. 

Dalším výstupem projektu je odborná stať "How to Fingerprint a Nearly 300-Year-Old Mummy", která vyšla v prestižním impaktovaném časopise Journal of Forensic Identification. Tento metodicky originální postup snímání otisků prstů u historických mumií byl představen též na mezinárodní konferenci International Association of Forensic Sciences, 21st Triennial Meeting, Toronto, Kanada. Pro redakční úpravy je přípraven rukopis populárně naučné knihy o baronu Trenckovi.

Projekt výzkumu mumie barona Trencka byl mimo svou odbornou stránku po celou dobu limitován celou řadou pietních, hygienických a legislativních norem. Mumie barona Trencka například poprvé za 270 let své existence opustila místo posledního odpočinku v kapucínské hrobce a byla převezena na celotělové CT vyšetření do Fakultní nemocnice Brno. Jedině díky zvolenému vysokému vědeckému standardu, manažerským schopnostem a zajištěnému právnickému servisu mohly být všechny úkoly antropologického, forenzního a historického bádání dokončeny. Souhrn výše uvedených výsledků jednoznačně deklaruje mimořádnou úroveň odborné i organizační práce v instituci muzejního typu a schopnost vytvořit na platformě muzea mezinárodně respektovaný řešitelský tým.

Fotogalerie výstavy

Videodokumentace

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví. Nejvyšším oceněním v každé kategorii je Cena Gloria musaealis. Jeden z projektů získává Cenu Českého výboru ICOM, udělovanou aktivitám významně přispívajícím k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům. Jeden soutěžní projekt může získat Cenu čestného výboru soutěže. V něm jsou zastoupeny významné osobnosti našeho veřejného života a kultury. Čestný výbor tvoří mediální tvář soutěže a přebírá svoji záštitu nad každým jejím ročníkem.

XVIII. ročník Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, který společně vyhlásily Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., a Český výbor ICOM, z. s. probíhal od 1. ledna 2019 do 28. února 2020. Do tohoto ročníku přihlásilo 60 muzeí a galerií působících na našem území celkem 87 projektů. Nejpočetnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2019 (40 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2019 (30 projektů) a Muzejní počin roku 2019 (17 projektů). Podrobné informace o všech soutěžních projektech jsou k dispozici na www.gloriamusaealis.cz.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.