Project information
Socioekonomické změny regionů České republiky

Project Identification
FRVS/1959/2012
Project Period
1/2012 - 12/2012
Investor / Pogramme / Project type
Ministry of Education, Youth and Sports of the CR
MU Faculty or unit
Faculty of Science

Předkládaný projekt Socioekonomické změny regionů České republiky je zaměřen na vytvoření nového stejnojmenného předmětu vyučovaného každoročně v podzimním semestru. Předmět je určen pro studenty navazujícího magisterského studijního programu Geografie a kartografie, resp. pro studenty tří mateřských oborů (Aplikovaná geografie, Regionální geografie a regionální rozvoj, Sociální geografie). Nositelem projektu je Geografický ústav Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.


Projekt reaguje na dosud chybějící předmět v nabídce výše zmíněného studijního programu, který by se komplexně věnoval vlivu sociálních a ekonomických změn, jež se udály v posledních dvaceti letech, na rozvoj regionů ČR. V rámci přednášek (1 hodina týdně) a cvičení (2 hodiny týdně) tak budou studenti nejprve seznámeni se sociální a ekonomickou transformací ČR obecně, následovat budou tematicky vyhraněné hodiny zabývající se konkrétními událostmi (jevy) relevantními pro geografii, a to s důrazem na jejich vliv na rozvoj regionů ČR. Zatímco přednášky budou založeny spíše na předání základního teoretického rámce, vysvětlení procesů a definování pojmů, cvičení se budou soustředit především na získání praktických dovedností, tj. práci s vhodnými datovými zdroji, nástroji a prostředky používanými v oblasti regionálního rozvoje. V průběhu výuky bude využíván e-learning a další interaktivní metody.


Výstupem projektu tedy bude předmět, který studentům umožní pochopení sociálně ekonomických změn posledních dvou dekád, jež zcela zásadním způsobem ovlivňují současnou podobu rozvoje regionů ČR a jež generují otázky (problémy), které musí být v praxi řešeny. Předmět tak zvýší možnost uplatnění studentů (absolventů) jak ve veřejné správě, tak v soukromé sféře.


Zároveň je předmět koncipován tak, aby vhodně doplňoval ostatní předměty, které studenti v průběhu svého studia na Geografickém ústavu MU absolvují a aby přispěl ke zvýšení úrovně jak seminárních, tak závěrečných prací studentů.

Publications

Total number of publications: 1


You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.