02/2023
3. 5. 2023, 15:37  |  English

Newsletter pro zaměstnance

Člověk Mendel – série článků a podcastů

Děkan Tomáš Kašparovský: Základem úspěchu je nápad

Autorem závěrečného dílu série podcastů Člověk Mendel je děkan Přírodovědecké fakulty MU, profesor Tomáš Kašparovský. V díle nazvaném Johann Gregor Mendel inspirující – základem úspěchu je nápad vypráví o tom, proč je Mendel inspirativní pro něj osobně, jakožto pro vědce a pedagoga, a o posouvání hranic poznání a vědy.

J. G. Mendel inspirující Vášnivý včelař Mendel

Rozhovor

Pro další rozvoj fakulty budou potřeba nové prostory

Prostorové limity jsou jedním z klíčových faktorů, které brání dalšímu rozvoji na mnoha ústavech Přírodovědecké fakulty MU. Vyplývá to z doporučení mezinárodního kvalitativního hodnocení výzkumu a doktorského studia, které fakulta podstoupila a které měl na fakultě na starosti proděkan pro výzkum, rozvoj a kvalitu Jaromír Leichmann. Informace o tom, jaká další doporučení z hodnocení vzešla, jak se s nimi bude dál pracovat a jaké úkoly čekají na proděkana pro rozvoj poté, co hodnocení skončilo, přináší následující rozhovor.

Rozhovor s J. Leichmannem

Pavel Hyršl získal ocenění MUNI Innovation Award 2023

Oceněný výzkum Pavla Hyršla má pozitivní přínos v oblasti včelařství, ekologických vztahů a zemědělství. Výsledky poskytly přehled změn v organismu parazitovaných včel, které jsou příčinou jejich zhoršeného zdraví i pozorovaných úhynů včelstev. K ocenění gratulujeme.

Podrobnosti

HR Award – HR Strategy for Researchers, HRS4R

Seminář k obnově HR Award

Rádi bychom pozvali všechny zaměstnance/kyně a PhD studenty/ky Přírodovědecké fakulty MU na seminář irské hodnotitelky Mary Kate O’Regan z University College Cork, který se uskuteční 11. května 2023 od 9:30 hod. v dolní zasedací místnosti na děkanátu na Kotlářské. Hlavním tématem semináře bude příprava na obnovení certifikace HR Award a Site Visit.

Podrobnosti a registrace

Úspěchy našich kolegyň a kolegů

Dostat praxi do výuky znamená nepřednášet telefonní seznamy, ale přimět studenty hledat řešení

Biochemik Vladimír Velebný, jehož firma Contipro patří mezi tři nejúspěšnější výrobce kyseliny hyaluronové na světě, se bude podílet na výuce předmětu Biotechnologické procesy v rámci navazujícího magisterského oboru Biotechnologie na Přírodovědecké fakultě MU. Kyselina hyaluronová má už dnes obrovské uplatnění v kosmetice, mnohem větší potenciál rozvoje je ale ve zdravotnictví. Studenti se tak dozví největší novinky z tohoto slibně rozvíjejícího se oboru a zároveň nahlédnou pod pokličku mistrovi v přeměně poznatků do úspěšného podnikání.

Rozhovor s V. Velebným

Vedení fakulty jednalo se studentkami a studenty o vztazích mezi studujícími a vyučujícími

O možnostech zlepšení vztahů mezi studujícími a zaměstnanci fakulty jednali v pondělí 13. března zástupci studentek a studentů z programových rad a akademického senátu s jejími představiteli. Jednání inicioval děkan Tomáš Kašparovský v reakci na množící se případy nevhodného chování na ostatních fakultách v Česku.

Podrobnosti

HR Award – HR Strategy for Researchers, HRS4R

Máme novou směrnici Zajištění informační bezpečnosti

Od 1. dubna 2023 je informační bezpečnost na Přírodovědecké fakultě upravena novou směrnicí děkana č.1/2023 Zajištění informační bezpečnosti. Dokument upravuje nakládání s daty zaměstnavatele. Podívejme se dále, co vše s novou směrnicí souvisí.

Podrobnosti

Úspěchy našich kolegyň a kolegů

MU má pro mne význam genia loci. Je místem, které mi už 55 let dodává životní optimismus a smysl života

Libuše Trnková studovala učitelský obor Chemie a fyzika. Po promoci v roce 1970 byla přijata na aspiranturu do výzkumného ústavu makromolekulární chemie. V současné době působí na Ústavu chemie jako profesorka. Její výzkumná práce je orientovaná do oblasti biofyzikální chemie a bioelektrochemie. 

Rozhovor s Libuší Trnkovou

Brno Ph.D. talent

Město Brno ocenilo 13 mladých vědkyň a vědců z Přírodovědecké fakulty

Doktorandky a doktorandi 21. března 2023 slavnostně převzali prestižní stipendia na další vědeckou práci. Ocenění Brno Ph.D. talent bylo uděleno celkem 25 mladým badatelům, z toho 18 z nich působí na Masarykově univerzitě, z nich 13 na naší Přírodovědecké fakultě. Všem oceněným gratulujeme!

Slavnostního večera na Nové radnici v Brně se účastnila také ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. „Vytváříte něco mimořádného, co zásadním způsobem přispívá k úspěchu České republiky,“ sdělila Langšádlová.

Podrobnosti
 

Úspěchy našich kolegyň a kolegů

Vzdělávání je týmovou prací, kde je zodpovědnost na obou stranách katedry

Jan Böhm z RECETOXu učí studující biostatistiku a týmovou, mezioborovou práci. Co přeje pedagogům ke Dni učitelů? Jak získal Cenu rektora pro vynikající pedagogy? Dá se učit štafetové programování? To a víc se dočtete v rozhovoru.

Rozhovor s Janem Boehmen

Věda a výzkum

Zajímají vás tělesné parametry naší současné české populace? Najdete je v software platformě A.D.A.P.T.!

Platforma A.D.A.P.T. (Antropologická DAtabáze Proporcí Těla) je výsledkem projektu, který díky podpoře Ministerstva vnitra řešil tým odborníků na Ústavu antropologie PřF MU. Projekt vycházel z tradičního zaměření oboru, které popisuje tělesné vlastnosti skupin a populací, a tyto poznatky se snaží prakticky využívat. Cílem projektu bylo nabídnout výrobcům a návrhářům výrobků nástroj, díky kterému mohou svoji práci kombinovat s nejnovější údaji o tom, jak vypadá česká populace. Zahrnuty jsou tělesné rozměry, údaje o složení těla získané magnetickou rezonancí a 3D modely povrchu těla. Platforma míří na uplatnění v oděvnictví, výrobě zdravotních pomůcek a nábytku, automobilovém průmyslu nebo designu prostředků osobní ochrany.

Věda a výzkum

Expedice na stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě splnila cíle a vrátila se do ČR

Všechny vědecké cíle, s nimiž celkem 23 členů letošní expedice Masarykovy univerzity (MU) vyrazilo před dvěma měsíci do Antarktidy, se podařilo naplnit. Obě části výpravy, z nichž první působila na České vědecké stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, a druhá na technicko-logistické základně na ostrově Nelson Island, se již vrátily do Česka. V Antarktidě tak dle plánů zůstal pouze ukrajinský vědec Anton Puhovkin, který bude pokračovat v práci pro náš program na své domovské ukrajinské stanici.

Podrobnosti a fotogalerie Více v Magazínu M

Věda a výzkum

Čeští vědci přispěli s mini-družicí GRBAlpha k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace

Dosud největší záblesk gama záření GRB 221009A, který prošel sluneční soustavou v neděli 9. října 2022 a byl detekován mnoha kosmickými sondami, pozorovala také nejmenší astrofyzikální družice na světě GRBAlpha. Za analýzu dat z této mini-družice je zodpovědná výzkumná skupina Astrofyziky vysokých energií z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU).

Podrobnosti

Rozhovor ke Dni učitelů

Vnitřní uspokojení z učení je veliké a dává životu smysl

Umí si svůj život představit bez práce učitelky? Proč je pro ni krásné předávat znalosti a dělit se o fascinaci poznáním? U příležitosti Dne učitelů jsme se zeptali Jany Šmardové.

Podrobnosti

Mapathon na Geografickém ústavu s rekordní i mediální účastí

Ve středu 29. března 2023 se na Geografickém ústavu konal již tradiční Mapathon. Jde o akci, kde dobrovolníci z řad studentů a veřejnosti v rámci humanitární pomoci mapují různé lokality (kde chybí podrobnější mapové podklady) na základě dostupných satelitních snímků. Tentokrát se na mapathonu mapovalo město Magaria v Nigeru za účelem zásahu proti komárům šířícím malárii, který organizují Lékaři bez hranic. Celou událost natáčela i studentská televize.

Podrobnosti
 

Rozhovor ke Dni učitelů

Učit znamená vědět – nejen, co učit, ale i jak nabízet zkušenosti, vědomosti, nápady, jak povzbuzovat a podporovat studenty

Co vzkazuje uchazečům o studium učitelství? Co jí pedagogická práce dává? V čem je pro ni učitelství posláním? U příležitosti Dne učitelů jsme se zeptali Libuše Trnkové, která na fakultě učí už 50 let.

Podrobnosti

Spolek přírodovědců pomáhá, ale umí se i bavit

Studenti a studentky ze Spolku přírodovědců se v posledních jarních týdnech činili a zorganizovali řadu skvělých akcí, které si mohou užít všichni na Přírodovědecké fakultě. Poté, co se v únoru zapojili do organizace plesu fakulty, zatočili v březnu s nepořádkem kolem kampusu a připravili Velikonoční hledání krvinek.

Podrobnosti a fotografie z plesu  Externí odkaz

OIKT spustilo redesignovaný web

Oddělení informačních a komunikačních technologií (OIKT) spustilo redesignovaný web. Na webu nyní dohledáte jednotlivé informace členěné do tematických okruhů včetně novinek a výpadků služeb. Celý web doprovází jednoduché rozdělení informací na fakultní úrovni (zelená tlačítka) a univerzitní úrovni (modrá tlačítka). Mezi nejvyhledávanější stránky jsou informace k výpadkům fakultních i celouniverzitních služeb, žádost o přístupy do budov a kontakt na Správce ICT na ústavech a pracovištích.

WEB OIKT

Rozhovory se studenty

Brno není město, ale životní styl

Elišku Macháčovou bavila chemie a biologie už na gymnáziu v Uherském Hradišti. O kariéře vědkyně ale začala přemýšlet až na popud své kamarádky, která jí doporučila náš program Biochemie. Po návštěvě bohunického kampusu měla jasno. A Biochemie ji okouzlila natolik, že vystudovala nejen bakaláře a navazujícího magistra, ale pokračuje i v doktorském studiu, konktrétně programem Bioanalytická chemie. Elišce je 24 let, zajímá ji věda a ráda čte. Miluje dobré jídlo a kafe.

Podrobnosti
 

Ke studiu i vrcholovému sportu potřebuješ pečlivou přípravu a vytrvalost

Sladit studium na Přírodovědecké fakultě MU s vrcholovým tréninkem vyžaduje dobré plánování a průběžnou přípravu. Anežka Hlaváčová studuje druhým rokem program Experimentální a molekulární biologie a reprezentuje Českou republiku v lyžařském orientačním běhu, tzv. LOBu. Má bronz z mistrovství světa juniorů v Estonsku a začátkem února přivezla ze světového poháru v Rakousku dvě stříbra a bronz v kategorii žen do 23 let. V celkovém pořadí SP skončila 11. (4. místo v SP U23).

Podrobnosti

Nebojte se mít velké oči. Jedná se o vaši budoucnost!

Cesta k vysněnému oboru nevede vždy přímo. Své o tom ví i Jana Porubská, která k nám po maturitě na bratislavském gymnáziu Bajkalská původně přišla studovat Biochemii. Tu úspěšně dokončila v bakalářském i magisterském stupni. V průběhu studia se však seznámila s bioinformatikou a zjistila, že je to obor pro ni jako ušitý.

Podrobnosti
 

Jako malý chtěl být tajným agentem, nakonec vyhrál vztah k přírodě

Cesta od dětských snů ke studiu geologie a životního prostředí může být spletitá. A ani na univerzitě není potřeba vše brát smrtelně vážně. Daniel Kuťák ještě v posledním ročníku na gymnáziu v Lanškrouně netušil, kam budou jeho další kroky po maturitě směřovat. Protože měl ale vždycky blízko k přírodě, byla naše fakulta jasnou volbou.

Podrobnosti

Prostredie fyziky je celkom familiárne a človek pozná väčšinu ľudí, ktorých stretáva na chodbe

Samuel Buranský na naší fakultě studuje bakalářský studijní program se specializací Astrofyzika. Do Brna přišel ze slovenského města Vráble v Nitranském kraji. Samuelovi je 22 let a ve volném čase se věnuje hlavně astronomii, rád poslouchá hudbu a cestuje.

Podrobnosti
 

Učím se vidět svět v souvislostech

Ačkoliv mnozí viděli studentku Anetu Vrzalovou jako budoucí medičku, ona sama dala přednost studijnímu oboru Životní prostředí a zdraví na naší Přírodovědecké fakultě. Už na bakaláři se aktivně zapojuje do výzkumného projektu FireExpo – zkoumá, jak profese hasiče negativně ovlivňuje jejich fyzické zdraví. Baví ji být součástí „skutečné“ vědy, která má dopad na životy lidí.

Podrobnosti

Studující na MjUNI si v kampusu prohlédli živé netopýry či kokony bource morušového

Bohunický kampus ožil v sobotu 25. března 2023 přednáškami a workshopy pro studentky a studenty Masarykovy juniorské univerzity MjUNI a jejich rodiče. V rámci šestého výukového dne mělo 250 zapsaných účastníků ve věku 9-18 let možnost vyzkoušet si práci ve špičkově vybavených laboratořích či jiných specializovaných pracovištích naší Přírodovědecké fakulty, CEITECu a Fakulty sportovních studií.

Podrobnosti a další fotografie  Externí odkaz

Aktuálně vyhlášené soutěže

Podrobnosti

Kalendář akci

6. – 30. 4.

Panelová výstava Invazní škůdci a choroby rostlin kolem nás

Náš svět je propojenější víc než dřív. Globalizace stírá odlišnosti nejen mezi kulturami; s intenzifikací světové dopravy i zemědělství se víc a víc snižuje biodiverzita v živočišné i rostlinné říši.

Podrobnosti

20. 4.

Den Země

Hry a kvízy na téma Zdraví rostlin | Pro děti i dospělé

Podrobnosti

23. 4.

Luminescent lanthanides – Evolution of eporter systems for immunoassays (INNOLEC | MUNI SCI)

Přednáška INNOLEC | v angličtině

Přednášející: Tero Soukka

Podrobnosti

25. 4.

Biodiversity and ecosystem functioning – different perspectives and approaches

Botanický seminář | v angličtině

Přednáší: Aleš Lisner (JČU České Budějovice)

Podrobnosti

25. 4.

That Magical Strand, RNA (Seminar Series)

Bez popiskuThomas R. Cech

Lecture will be held in English
Mendel´s refectory in the Mendel Museum Brno

Podrobnosti

27. 4.

Za Helictotrichon desertorum na Šibeničník u Mikulova a další pálavské kopce

Po stopách prof. Josefa Podpěry | Botanická exkurze

Vedoucí: Jan Roleček

Podrobnosti

30. 4.

MSCA-PF intensive training for MSCA-PF applicants (for MUNI & UP only!) (Improve)

ON-LINE EVENT for Masaryk University & Palacky University ONLY!

Podrobnosti

2. 5.

Probing the Dynamics and Interactions of Disordered Proteins with Single-molecule Spectroscopy: From Disordered Complexes to Phase Separation (Seminar Series)

Lecture will be held in English
Ben Schuler

Podrobnosti

9. 5.

Ion Channels as an Inspiration for Synthetic Chemists (Seminar Series)

Lecture will be held in English
Dirk Trauner

Podrobnosti

10. 5.

125. výročí narození prof. Otakara Borůvky

Odhalení pamětní desky při vstupu do historické budovy Gymnázia Uherské Hradiště.

Záštitu akci propůjčil prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.O., rektor Masarykovy univerzity.

Podrobnosti

12. – 17. 5.

STARMUS festival Bratislava

Festival STARMUS je festivalem vědy, umění a hudby a uskuteční se poprvé ve střední Evropě od 12.5. do 17.5.2024, a to v Bratislavě. Univerzitním partnerem festivalu je i Přírodovědecká fakulta MU.

Podrobnosti

14. 5.

125. výročí narození prof. Otakara Borůvky

Položení věnců na hrob prof. Otakara Borůvky, odhalení pamětní desky na domě v Roubalově ulici, vzpomínkové setkání českých a slovenských matematiků na „matematické výlety"

Záštitu akci propůjčil prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.O., rektor Masarykovy univerzity.

Podrobnosti

15. 5.

125. výročí narození prof. Otakara Borůvky

Slavnostní shromáždění za účasti zástupců vlády ČR a parlamentu ČR, města Brna, Jihomoravského kraje a představitelů českých a zahraničních vysokých škol a odborné veřejnosti

Záštitu akci propůjčil prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.O., rektor Masarykovy univerzity.

Podrobnosti

16. 5.

MUNI Day 2024

Sportovní aktivity a zábava pro studenty i zaměstnance všech fakult MU.

Podrobnosti

16. 5.

Transcription of the Genome: Molecular Mechanism and Cellular Regulation (Seminar Series)

Bez popiskuPatrick Cramer

Lecture will be held in English
Mendel´s refectory in the Mendel Museum Brno

Podrobnosti

23. 5.

The Making of MicroRNA (Seminar Series)

   NARRY KIM

Lecture held in English
Mendel´s refectory in the Mendel Museum Brno

Podrobnosti

27. – 31. 5.

18. Česko – Slovenská spektroskopická konference (18. CSSK) & konference Mössbauerova spektroskopie v materiálových vědách (MSMS)

Součástí 18. CSSK je mikrosymposium Pokroky ve vibrační spektroskopii – 50 let povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie

Program zahrnuje také udělení ocenění významným vědeckým osobnostem: Ioannes Marcus Marci a Nicolaus Konkoly-Thege.

Podrobnosti

29. 5.

Studentská geologická konference

Podrobnosti

31. 5. – 9. 6.

Výstava masožravých rostlin

Prodejní výstava Masožravé rostliny, během které bude možné navštívit i zajímavé přednášky o masožravých rostlinách. 

Podrobnosti

3. – 4. 6.

Climate and Migration: Historical and Present Perspectives

Dovolujeme si Vás pozvat na mezinárodní workshop Climate and Migration: Historical and Present Perspectives. Workshop se bude konat 3.-4. června 2024 na Geografickém ústavu PřF MU. Akci pořádá GÚ PřF MU a výzkumná skupina CRIAS PAGES. Záštitu udělila kromě ředitele GÚ i Česká geografická společnost.

Abstrakty je možné posílat do 18. února. Workshop se bude konat prezenčně i online.

Podrobnosti

12. 6.

Ceny děkana 2024

Děkan Tomáš Kašparovský slavnostně předá ocenění nejlepším studentkám a studentům Přírodovědecké fakulty MU. Ceny děkana za letošní rok udělí laureátům v kategorii Nejlepší student bakalářského a magisterského studijního programu a nadějným vědcům v kategorii Nejlepší student doktorského studijního programu. Zároveň také ocení kolektiv vynikajících studentů.

Podrobnosti

Napsali o nás v Magazínu M

Sáhnout si na zrní. Den Země v botanické zahradě  Externí odkaz

Univerzita opouští TikTok a varuje před jeho používáním  Externí odkaz

Martin Bareš obhájil pozici rektora MU na další čtyři roky  Externí odkaz

Na MU promovalo 102 nových doktorů  Externí odkaz

Běloruští studenti poděkovali za podporu Masarykovi i univerzitě  Externí odkaz

Prestižní Cenu Wernera von Siemense získala studentka MU  Externí odkaz

Brno znovu podpořilo mladé vědce. Z MU je 18 Ph.D. talentů  Externí odkaz

Přípravy na MUNI Day jsou v plném proudu  Externí odkaz

Na antarktické stanici pracuje i pokrývač. Opravuje střechu  Externí odkaz

Redakční uzávěrka příštího newsletteru pro zaměstnance je 4. června 2023. Vaše příspěvky v češtině a v angličtině prosím posílejte na pr@sci.muni.cz, rádi je zveřejníme.

© 2024
Masarykova univerzita

Facebook     Instagram