Mikrobiologie je velmi zajímavý a v Česku unikátní obor

Martin Černý – student NMgr. studijního programu Experimentální biologie, obor: Speciální biologie, směr: Mikrobiologie a molekulární biotechnologie

4. 2. 2020 Martin Černý

Bez popisku

Proč sis vybral Přírodovědeckou fakultu MU?

Chtěl jsem studovat mikroorganismy a Mikrobiologie tady na Přírodovědecké fakultě MU je jediný obor v České republice, který se jimi přímo zabývá. Navíc fakulta nabízí možnost studovat tento program od bakaláře až po Ph.D., což je velké plus.

Šel bys do toho se současnými zkušenostmi znovu?

Stoprocentně. Přístup ke studentům byl vždycky velmi přátelský, a to i ve chvíli, kdy se třeba nepovedla zkouška, nebo měl člověk nějaký průšvih. Toho si velice vážím a cením. Navíc MUNI je jedním z největších tahounů, co se týče přírodních věd. Nejenom renomé, ale i nabídka oborů a zázemí je tady naprosto fantastická.

Jaký předmět byl pro tebe zlomový?

Taxonomie prokaryot ve třetím ročníku na bakaláři. Je to taková první velká zkouška, pokud nepočítám anorganickou chemii, kterou máme skoro všichni. V tomto koncentrovaném mikrobiologickém předmětu se nám otevřel nový, obrovský a neuvěřitelný svět. Dozvěděli jsme se nejen o systému mikroorganismů, ale i o tom, jaký je jejich význam a jak fungují. Byl to takový milník, kdy jsme si řekli, že přestáváme být bakaláři a už jsme mikrobiologové. Byl to i předmět, kde se ukázalo, jak důležitý je mít dobrý kolektiv. Všechno se dělalo hromadně a nás to velmi utužilo jako kolektiv. Navíc profesor Sedláček, jeho charisma i způsob, jakým předmět vede, to je naprosto úchvatné.

Co bys doporučil mladším kolegům z oboru?

Určitě se nenechat odradit tím, že ten obor, zvláště v prvním ročníku, je dost obecný. Ono je to potřeba. Když se člověk dostane do druháku a dál, tak zjistí, jak je krásné, a že to stálo za to a začne to být zábava. Co mi opravdu hodně pomohlo překonat všechny překážky bylo zapálení pro obor a pro věc. Myslím, že mikrobiologie je takový super obor. Člověk pozná hodně, a i když se mu to třeba nebude líbit, tak má potom otevřené všechny dveře.

Uplatnění je tedy široké…

Máme od každého něco, a proto jsme pak hodně pružní v tom, co můžeme dělat. Máme obrovské know-how, co se týče metodiky i zpracování vzorků. To, co se mohlo na bakaláři zdát jako nešťastné, že to nebyla jenom mikrobiologie, ale spousta věcí kolem, se pak ukázalo jako výhoda. Později to všechno člověk „jako když najde“ a může to použít a aplikovat.

Na magistra jsme šli jako bakaláři z podstatě obecné biologie, jenom se specializací a na magistru jsme se dostali úplně všude. Máme lidi, co dělají strukturní biologii virů, epidemiologii, klinickou mikrobiologii i potravinářství a vaření piva. Mikroorganismy jsou tak široké, že si člověk vždycky může najít to svoje a právě možnost výběru je to nejhezčí, co na oboru je.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.