Pokud student projeví nadšení a zájem, nebude mít o praxi ve výzkumu nouzi

Lucka Pifková pochází z Kroměříže a na naší fakultě studuje Molekulární biologii a genetiku. Zároveň je členkou týmu Generace Mendel, který na podzim loňského roku slavil velký úspěch se svým projektem z oblasti syntetické biologie v mezinárodní soutěži iGEM. Lucce je 22 let a ve volných chvílích se ráda věnuje zpěvu a hře na klavír.

12. 2. 2021 Barbora Kameníková

Foto: Helena Brunnerová

Čím jsi chtěla být jako malá?

Vysněných povolání jsem měla několik a byla dost rozličná, většinou se ale jednalo o nějaké povolání s uměleckým zaměřením. K mému oboru se tehdy asi nevíce blížilo přání být veterinářkou.

Proč sis vybrala molekulární biologii a genetiku?

Poměrně dlouho jsem nevěděla na co se v budoucnu zaměřit. Bavilo mě tak nějak všechno od jazyků po fyziku. Biologie mě nadchla až v posledních dvou letech studia v semináři pro přípravu na maturitu z biologie.  Genetika pak byla oblastí biologie, která mě zaujala nejvíce. Částečně i z toho důvodu, že mi přišlo, že zde má své slovo i matematika. Genetika spolu s molekulární biologií pro mě navíc tehdy představovaly poměrně nový a rozvíjející se obor, ve kterém by mohlo už během mého studia dojít k novým objevům. Líbilo se mi také, že čistá zvídavost zde může vést k praktickému využití a může být pro společnost přínosem například v oblasti medicíny nebo zemědělství.

Co tě vedlo k výběru právě naší Přírodovědecké fakulty?

V první řadě to, že lidé v mém okolí měli o Masarykově univerzitě všeobecně dobré mínění . Kromě prestiže MUNI na mě dobře působilo moderní vybavení laboratoří a celkové prostředí kampusu. Hodně mě při rozhodování ovlivnili i kladné reference přátel a známých, kteří na Přírodovědecké fakultě studovali.

Vybral/a by sis ji znovu?

Určitě!

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Prostředí, ve kterém studuji pro mě bylo už od začátku poměrně důležité. Moderní vybavení laboratoří u mě vedlo mimo jiné i k uvědomění si, že se již nejedná jen o školní práci v laboratoři, ale že jsem v prostředí, ve kterém probíhá reálný výzkum, a že je potřeba k jakékoliv laboratorní práci přistupovat zodpovědně. Celkově se mi prostředí kampusu líbí. Během studia jsem zatím nejvíc oceňovala prostornou knihovnu, ve které snad každý najde dostatek soukromí a klidu na učení.

Jak se ti líbí v Brně?

Pro mě jako člověka pocházejícího z menšího města bylo Brno příjemná změna s dostatkem příležitostí pro studentské vyžití i možností brigády. Upřímně se mi v Brně líbí a zatím mě stále má čím překvapit.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil a proč?

Obecně vnímám, že nejvíce mě posouvají předměty, ve kterých se propojují znalosti z různých oblastí a ve kterých je celkově studium méně o memorování systémů či pojmů, a více o uvědomění si souvislostí. To mi zatím přinesly například Imunologie a Fyziologie živočichů.

Jaká je u nás možnost zapojení studentů do praktického výzkumu?

Co se týče mého oboru, na Přírodovědecké fakultě je široká škála projektů a výzkumných skupin. Na základě zkušenosti své i svých spolužáků věřím, že pokud student projeví nadšení a zájem, nebude mít o praxi ve výzkumu nouzi, a to ani v počátcích studia, kdy nadšení je často to jediné, co zatím může student nabídnout.

Jak ses dostala k týmu Generace Mendel?

Spolek založili moji spolužáci a přátelé, takže jsem byla kolem už při prvních zmínka o vytvoření týmu spolupracujících studentů a věděla jsem, že pokud by stáli o moji účast, moc ráda bych byla toho celého součástí. Proto jsem přišla na první schůzku, kde jsme byli blíže seznámeni s cíli týmu, a já už v něm zůstala.

Co ti tvá účast v Generaci Mendel přinesla?

Pokusím se vyjmenovat alespoň to nejdůležitější. 🙂 Hlavně spoustu zkušeností. Zažili jsem si na vlastní kůži, v čem spočívá organizace týmu pracujícího na biologickém projektu, jak probíhá plánování, shánění prostor pro laboratorní práci a materiálu, navrhování konkrétních experimentů tak, aby dávaly smysl a umožnily nám co nejefektivněji ověřit, co a jak funguje. Přestože jsem se ke spolku přidala, abych získala více praxe v mém oboru, přiučila jsem spoustu věcí i z jiných oblastí, u kterých jsem nečekala, že se o ně někdy budu více zajímat. Získali jsme například větší povědomí o marketingu, PR projektu nebo o komplikovanosti matematického modelování. Během roku mě také zaujala možnost popularizace vědy a vzdělávání širší veřejnosti. Vidím v tom velký smysl a ráda bych k tomuto přispívala i v budoucnu. V neposlední řadě mi ale Generace Mendel přinesla přátele s podobným přístupem k životu, velkými ambicemi a nadšením, které mě neustále motivuje.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.