Informace o projektu
Pokročilé experimentální a teoretické přístupy k fázovým diagramům nanoslitin se zahrnutím vlivu velikosti částic

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA17-15405S
Období řešení
1/2017 - 12/2019
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.

Cílem tohoto projektu je spojit pokročilé teoretické a experimentální postupy a vyvinout nové přístupy k modelování fázových diagramů v závislosti na velikosti částic a rozšířit jejich současné omezené možnosti na složitější nanomateriály, jako jsou ternární systémy a systémy s intermetalickými fázemi. V projektu spojujeme semiempirickou metodu CALPHAD s ab initio výpočty povrchových napětí k předpovědi fázových diagramů vybraných nanoslitin a ověříme výsledky vzájemným porovnáním s experimentálními daty získanými ze syntetických a charakterizačních studií nanočástic s řízeným složením a velikostí. Náš nový teoretický přístup dále rozvineme pro modelování povrchového napětí složitých fází v ternárních systémech. Budeme studovat několik kovových soustav (binární Ni-Sn, ternární Ni-Sn-Sb a binární Bi-X (X = Sb, Sn, In)), které byly vybrány z nízkoteplotní oblasti pod 550 °C, kde difuze je dostatečně pomalá na to, aby zabránila růstu a sintrování nanočástic. To umožní pozorovat velikostně závislé jevy, jako je deprese bodu tání.
Cíle projektu Cílem je spojit metodu CALPHAD s ab initio výpočty pro modelování fázových diagramů v závislosti na velikosti částic pro komplexní soustavy, syntetizovat a experimentálně charakterizovat nanočástice slitin s řízeným složením a velikostí, porovnat a ověřit vypočtené a naměřené fázové diagramy.

Publikace

Počet publikací: 24


Předchozí 1 2 3 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.