Informace o projektu
Evaluace modelových sebeobranných situací a stresové tolerance žen (STRESŽEN)

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
MUNI/A/1634/2020
Období řešení
1/2021 - 12/2021
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta sportovních studií

Ženy jsou skupinou s významným rizikem stát se obětí násilného trestného činu, zároveň jejich šance se v případě útoku ubránit je vzhledem k tělesným predispozicím obecně nižší, než u mužů. Schopnost odolávat akutnímu stresu je v sebeobranné situaci limitující. Projekt navazuje na výzkum roku 2019, který byl zaměřen na skupiny mužů. Cílem projektu je analyzovat stresovou toleranci a copingové strategie žen pomocí baterie psychologických testů a tento stresový profil komparovat s výkonem žen v modelových sebeobranných situacích simulující stav nutné obrany. Výsledky poskytnou zpětnou vazbu výzkumníkům/vyučujícím i studentům/účastníkům jako součást osobní a profesní diagnostiky.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  10 – Méně nerovností

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.