Informace o projektu
Objasnění interaktomu kinázy Haspin a její role v kontextu buněčné plasticity

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA23-06472S
Období řešení
1/2023 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Průběh buněčného cyklu úzce souvisí se sebeobnovou, plasticitou a rozhodováním o osudu buněk, což umožňuje specifikaci tkání, jejich regeneraci a udržení homeostázy. Haspin je atypická Ser/Thr kináza s dobře popsanou úlohou v normální mitóze, ale nedostatečně prozkoumanou úlohou v interfázi buněčného cyklu, plasticitě a rozhodování o buněčném osudu. Navrhovaný výzkumný projekt je zaměřený na objasnění rozdílů v interaktomu Haspinu v interfázi a mitóze a jeho roli v regulaci buněčného cyklu, plasticity a osudu buněk. Tento projekt kombinuje několik nejmodernějších metodik (pokročilá proteomika, unikátní chemické sondy) jak v popisných experimentech tak těch, které jsou na bázi podložených hypotéz, s ambicí odstranit mezery ve znalostech funkce, molekulárního mechanismu a regulace Haspinu v základních biologických procesech. Věříme, že navrhovaný projekt je mezinárodně kompetitivní a má potenciál významně posunout porozumění role této kinázy v mnoha aspektech a objasnit její atraktivitu coby terapeutického cíle.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.