Informace o projektu
Vývoj modelů pro studium mikroprostředí a terapeutické rezistence u B buněčných malignit

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
NU23-08-00448
Období řešení
5/2023 - 12/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut

Definovali jsme T buněčné signály z RNA profilování CLL buněk, které nedávno opustily lymfoidní mikroprostředí (nepublikované údaje) a na základě údajů z literatury. Nedostatek signálů od Th buněk v myších modelech je problém, který je těžké překonat, protože T buňky pomáhají přihojení, ale nevyhnutelně také útočí a eliminují CLL buňky v myši. Abychom to překonali, zavedli jsme expresi T-buněčných signálů do stromální buněčné linie. V prvních experimentech jsme kultivovali CLL buňky s touto buněčnou linií a po týdnu kokultivace jsme pozorovali vysoké procento dělících se CLL buněk. Naším cílem je dále rozvíjet kokultivační modely primárních CLL buněk s různými stromálními buňkami a studovat důsledky pro genovou expresi, apoptózu a proliferaci CLL buněk. Kokultivační modely tak využijeme pochopení mechanismů, které CLL buňky využívají v mikroprostředí k úniku před chemoterapií a cílenou terapií BCR inhibitory a venetoclaxem. Naším dalším cílem je vyvinout myší model, který by dodával mikroenvironmentální signály primárním CLL buňkám prostřednictvím biomateriálu osazeného podpůrnými, geneticky upravenými buňkami. Podpůrné buňky nahradí přirozené lidské mikroprostředí u myší tím, že specificky poskytnou T-buněčné signály na podporu proliferace CLL.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Publikace

Počet publikací: 5


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.