Informace o projektu
Charakterizace regulačních mechanizmů sestřihu mRNA ve skrytých donorových místech sestřihu

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
GF24-11219K
Období řešení
4/2024 - 3/2027
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
National Institute of Chemistry

V posledních letech se ukázalo, že kryptická místa sestřihu mohou hrát důležitou roli při regulaci sestřihu RNA, a zprostředkovaně i celé genové exprese. Mnoho takových regulačních míst je třeba ještě objevit a prozkoumat mechanismy jejich působení. Tento projekt je zaměřen na tzv. decoy 5' sestřihová místa (d-5'ss). Ta obsahují konsenzuální sekvenci 5' sestřihových míst a umožňují sestavení spliceosomu. Budou zkoumány dva hypotetické způsoby jejich působení. Pokusíme se určit podíl d-5'ss, které sestavují neproduktivní spliceozomální komplexy, které soutěží s rozpoznáváním blízkých kanonických sestřihových míst a zpomalují jejich sestřih. Zadruhé určíme typy d-5'ss, které jsou štěpeny prostřednictvím sestřihové reakce, ale výsledná RNA je poté degradována. V poslední řadě budeme zkoumat vliv reprezentativních d-5'ss na dynamiku exprese a lokalizaci transkriptů produkovaných z odpovídajících genů během diferenciace neuronů.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.