Biotechnologický objev brněnských vědců patentován v Singapuru

Firoblastový růstový faktor FGF2-STAB původem z MUNI je nově patentově chráněné nejen v Evropě, ale také v Singapuru, v řadě dalších zemí patentové řízení nadále probíhá. Vlastníkem patentu je Masarykova univerzita a také univerzitní spin-off Enantis, která má na starosti komerční využití molekuly. Objev nachází uplatnění v buněčné biologii, regenerativní medicíně a kosmetice.

6. 5. 2021

Foto: Enantis

Jak jste si již mohli přečíst v Magazínu M, fibroblastové růstové faktory jsou bílkoviny podporující růst a dělení buněk. Vědcům z Masarykovy univerzity se podařilo nejen objevit a popsat klíčové vlastnosti bílkoviny FGF2, ale především se jim díky proteinovému inženýrství podařilo faktor stabilizovat.

Úpravy FGF2 v rámci proteinového inženýrství trvaly tři roky a zaměřovaly se na termodynamickou stabilitu bílkoviny. „V jeho struktuře jsme postupně vyměňovali některé aminokyseliny za jiné, tedy vnášeli jsme takzvaně bodové mutace. Tímto procesem jsme posilovali interakce mezi aminokyselinami a tím zvyšovali celkovou robustnost proteinu. Design mutací a jejich konstrukci jsme zvládli rychle, pak ale následovalo dlouhé období testování jejich vlivu na biologickou aktivitu FGF2. Byli jsme velmi opatrní, abychom protein nepoškodili, takže jsme testovali jednotlivě každou variantu proteinu z mnoha tisíců,“ doplnil David Bednář z Lochsmidtových laboratoří Přírodovědecké fakulty MU.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.