Knihkvíz potěšil návštěvníky prvního setkání brněnských knihoven

Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty se začátkem října představila spolu s dalšími 18 brněnskými knihovnami na prvním ročníku KnihKvízu, neboli dnu s brněnskými knihovnami. Setkání se uskutečnilo v rámci Týdne knihoven v sadech Národního odboje a přilákalo stovky studujících ze středních škol.

13. 10. 2023 Vojtěch Velísek Klára Urbánková

Foto: Vojtěch Velísek

Hlavní myšlenkou akce bylo prezentovat knihovny široké veřejnosti na jednom místě a poukázat na jejich rozmanitost. V parku u Šelepky se tak sešly jak tzv. univerzální knihovny jako je Moravská zemská knihovna a Knihovna Jiřího Mahena, tak knihovny univerzitní, ale také knihovny specializované. Akce se zúčastnila i primátorka města Brna, které poskytlo záštitu nad celou událostí.

„Během akce nás potěšilo, že u starší i mladší generace byl vidět zájem nejen o knihovny, ale také o možnosti studia na univerzitě, ať už v rámci Univerzity třetího věku nebo zábavně vzdělávacího programu MjUNI,” zhodnotila událost Klára Urbánková z Ústřední knihovny Přírodovědecké fakulty.

Foto: Vojtěch Velísek

Událost trvala celý den a byla rozdělena do dvou sekcí. Dopolední sekce pro středoškolské studenty a studentky, pro které byl připraven KnihKvíz. Studující měli za úkol navštěvovat stánky jednotlivých knihoven a snažili se o nich zjistit co nejvíce informací, na jejichž základě pak zodpovídali na otázky. Odpolední sekce byla určena pro širokou veřejnost a vyvrcholila rovněž kvízem. Úspěšné luštitele čekaly bohaté odměny. KnihKvíz, který měl letos premiéru, se ukázal jako skvělá podoba spolupráce mezi knihovnami. Už nyní se tak mohou všichni těšit na další ročník.

Přírodovědeckou fakultu MU reprezentovaly hned dvě knihovny – Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU z areálu na Kotlářské a Knihovna univerzitního kampusu Bohunice. Pro středoškoláky i veřejnost byly připraveny k nahlédnutí nejen propagační materiály knihoven a fakulty, ale také knihy z různých fondů. Velmi populárním se stala vystavená kostra s lebkou. Zájemci si mohli odnést drobné pozornosti v podobě placek či semínek k zasazení. V rámci odpoledního programu pak přítomným představili práci našich knihoven jejich zástupci – z ÚK PřF vedoucí Taťána Škarková a za KUK vedoucí Jiří Kratochvíl.

Reportáž na ČT z Knihkvízu ZDE.

Foto: Vojtěch Velísek


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.