Nová Biobanka CELSPAC zaujala účastníky mezinárodní konference ICRI

Biobanka CELSPAC, která shromažďuje, zpracovává a skladuje biologický materiál pro základní vědecký výzkum a ověřování nových diagnostických metod se představila účastníkům mezinárodní konference o výzkumných infrastrukturách ICRI 2022. Za ukázkový příklad fungující výzkumné infrastruktury, využívající synergický efekt označili projekt ministr školství Vladimír Balaš i ředitelka Evropského výzkumného prostoru a inovací Anna Panagopoulou.

20. 10. 2022 Tereza Fojtová Kevin Francis Roche

Foto: Radek Miča

„Brno uvádím jako ukázkový příklad místa, kde skvěle funguje spolupráce univerzity, její výzkumné infrastruktury a propojení s průmyslovým sektorem, což přitahuje mladé lidi,“ uvedla Panagopoulou. Podle ní právě tento model naplňuje cíle Evropské komise v oblasti finanční podpory z fondů EU.

„Nic z toho by ale nebylo možné, kdybychom nebyli součástí demokratické a svobodné Evropy, a to je třeba každý den připomínat našim dětem a celé společnosti,“ zdůraznil rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Podle Jany Klánové, ředitelky Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (Recetox) na Přírodovědecké fakultě MU, patří velký dík také obyvatelům Brna a přilehlých regionů. „Máme skvělé občany, kteří jsou ochotni zapojit se do populačních studií a spolupracovat s vědci již více než 30 let. Tuto spolupráci chceme posílit a také proto, jsme vybudovali biobanku,“ řekla Klánová.

Biobanka je výzkumná infrastruktura, která primárně zpracovává a systematicky uchovává biologický materiál z populačních studií CELSPAC, jež poskytují objektivní informace nezbytné pro posouzení vztahu mezi expozicí a jejími následky. Uskladněný biologický materiál je určen pro základní vědecký výzkum a k ověřování nových diagnostických metod. Ze vzorků a dat můžou odborníci z Recetoxu zjistit dopady chemických látek na zdraví lidí, ale i vliv psychického stresu nebo životního stylu.

Stavba Biobanky pro uchovávání environmentálních i lidských vzorků v podzemí mezi pavilony Recetoxu a Inbitu v severní části kampusu byla dokončena v roce 2020 a byla financována z evropského Operačního programu Vývoj, výzkum a vzdělávání. Zařízení využívá laboratorní informační systém, který byl vyvinut ve spolupráci s českým národním uzlem sítě evropské infrastruktury biobank (BBMRI).

Vybudování infrastruktury navázalo na dlouhodobou studii těhotenství a dětství Elspac, ve které vědci sledovali tisíce dětí z Brněnska a Znojemska narozených v roce 1991. V této populační studii jsou data o zdraví sledovaných dětí, ale i socioekonomická data o situaci rodin a řada dalších údajů.

Fotogalerie

Foto: Radek Miča


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.