Nové nahrávací a streamovací centrum

Na konci roku 2020 vzniklo na základě potřeb jednotlivých ústavů naší fakulty v internetovém klubu v areálu Kotlářská nové nahrávací a streamovací centrum. Jeho cíl je jednoduchý – pokrytím kvalitní (doposud) chybějící techniky by mělo v prvé řadě zefektivnit distanční výuku, v budoucnu jej bude možné využít také při prezenční výuce. V obou případech se očekává, že by centrum mělo napomoci zvýšení úspěšnosti studentů Přírodovědecké fakulty MU u zkoušek.

15. 3. 2021 Jiří Ledvinka

Bez popisku

Místnost je určena především pro učitele, kteří zde mají dostatečný prostor pro tvorbu výuky. „Snažili jsme se o co nejintuitivnější ovládání centra. To může sloužit jak k výuce online, tak jako nahrávací centrum materiálů, které lze později poskytnout studentům naší fakulty,“ sdělil Jiří Ledvinka z Oddělení informačních a komunikačních technologií (OIKT) Přírodovědecké fakulty MU, které vznik nahrávacího a streamovacího centra realizovalo.

„Centrum bychom rádi nabídli k užívání všem, kdo o něj budou mít zájem. Rádi jej do budoucna přizpůsobíme dle dalších požadavků tak, abychom všem vyhověli a aby byla místnost co nejvíce využívána. Věřím, že tímto krokem pomůžeme ke zefektivnění výuky přispějeme k pozitivní výsledkům všech studentům naší fakulty u zkoušek,“ uvedl Ledvinka s tím, že v současné chvíli se centrum může pochlubit velkou dotykovou obrazovku o velikosti 86″, projektorem s plátnem, stropní kamerou, počítačem se dvěma obrazovkami a mikrofonem.

Dotyková televize disponuje celou řadou funkcí, avšak nejpodstatnější je přenášení psaného materiálu pomocí dotykového pera na TV přímo posluchačům do jejich PC. Takto přenesená data neztrácí na vizuální kvalitě. Navíc lze popsané tabule postupně ukládat a kdykoliv se k nim vracet. Následně lze data poskytnout jako studijní materiál. Na obrazovku lze také přenášet prezentaci, kterou je možné pomocí tabule různě popisovat a doplňovat o poznámky.

Vedle TV se nachází projektor s plátnem, na kterém může přednášející pouštět prezentace či jiný výukový materiál současně s TV. Nechybí zde ani kvalitní stropní kamera s dostatečným optickým zoomem, jenž může zachytit i ty nejmenší detaily pokusů. Obraz je přenášen z PC se dvěma obrazovkami a s bohatým aplikačním vybavením.  Posledním prvkem je kvalitní všesměrový mikrofon, jenž slouží pro zachytávání zvukové stopy z celé místnosti pro pohodlnost přednášejícího. Mikrofon má v sobě zabudovaný reproduktor pro případnou komunikaci se studenty.

Celý systém se ovládá pomocí dotykového panelu, který byl navržen s maximálním důrazem na jednoduchost ovládání. Ovládací prvky jsou umístěny na vyvýšeném stole, aby byl zajištěn komfort pro přednášejícího. Umožňuje i využití vlastního notebooku s aplikacemi – stačí využít HDMI vstup, pomocí kterého lze obraz promítnout na dostupné technice.

Foto: Jiří Ledvinka


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.