Rozhovory o vesmíru - 3. díl

V třetím dílu Rozhovorů o vesmíru astrofyzik Norbert Werner a teoretický fyzik Samuel Kováčik probírají přítomnost vody na osvětlené části Měsíce, Norbertovy zážitky s pozorováním na létající observatoři SOFIA a jako hlavní téma si vybrali supermasivní a mikroskopické černé díry.

12. 2. 2021 Václav Glos

Zajímá vás astronomie a rádi byste se dozvěděli něco o novinkách a zajímavých tématech současného výzkumu? Zkuste se podívat na nový díl vidcastu Rozhovory o vesmíru, který jsme pro vás na Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty MU připravili.

V pořadu vystupují astrofyzik Norbert Werner a teoretický fyzik Samuel Kováčik, kteří se kromě výzkumu na světové úrovni už mnoho let věnují popularizaci přírodních věd.

Tento měsíc probírají nedávno zjištěnou přítomnost vody na osvětlené části Měsíce, Norbert vypráví o svém letu v upraveném Boeingu 747 NASA, který ve svém trupu skrývá dalekohled s průměrem zrcadla 2,5 metru. A jako hlavní téma si zvolili supermasivní a mikroskopické černé díry, tedy na jedné straně objekty, které nikdo nepředpovídal a jejichž pozorování astrofyzikům dlouhá léta motala hlavu a na druhé straně objekty, o jejichž existenci se spekuluje už desítky let, ale zatím je nepotvrdilo jediné měření.

Pořad si budete moci poslechnout také na Spotify nebo Apple Podcasts na účtu Vedátorský podcast.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.