Vědkyně z Přírodovědecké fakulty MU ve výběru TOP Českých vědkyň 2023 časopisu Forbes

Do prestižního výběru 23 nejvýznamnějších českých vědkyň roku 2023, který sestavil magazín Forbes, byly redakcí zařazeny i vědkyně z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Jana Klánová a Julie Dobrovolná.

20. 6. 2023 Leoš Verner Kevin Francis Roche

Cílem časopisu je ukázat, jak špičkovým výzkumem se české vědkyně zabývají, představit je v krátkých medailoncích jako inspirující osobnosti a také upozornit na největší současné stereotypy ve vědě, rozdíly mezi muži a ženami v této oblasti, jejich finanční podmínky či jak ovlivňují život žen ve vědě děti.

Profesorka Jana Klánová, ředitelka centra RECETOX, se věnuje environmentální chemii. Na Přírodovědecké fakultě MU vystudovala matematiku a chemii a doktorát získala v oboru Environmentální chemie. Výzkumně působila ve veřejném i soukromém sektoru v oblasti materiálových, molekulárně-biologických i environmentálních věd. Od roku 2001 pracuje v centru RECETOX, které od roku 2013 vede. V letošním roce obdržela čestný doktorát na Örebro University ve Švédsku.

Zaměřuje se na studium vztahů mezi životním prostředím a zdravím, zejména na vliv chemických látek na rozvoj chronických onemocnění. Je zapojena do řady mezinárodních projektů, podílí se na budování monitorovacích kapacit v Africe nebo Latinské Americe a usiluje o lepší dostupnost i využitelnost výzkumných dat.


Foto: Forbes

Profesorka Julie Dobrovolná je vystudovaná lékařka, která působí od roku 2015 jako vedoucí pracoviště Environmentální fyziologie v centru RECETOX. Věnuje se výzkumu stresu u člověka a vývoji vlastní metody k měření stresu, a to v reálném čase a například bez vzorků krve. Julie Dobrovolná spolupracuje mj. s ETH Zürich nebo prestižní americkou Mayo Clinic, se svým týmem vyvinula metodu pro měření stresu u astronautů. V roce 2020 se stala profesorkou v oboru Patologická fyziologie. Byla zvolena jednou z oceněných v rámci evropské kampaně #EUwomen4future. Hospodářské noviny a magazín CzechCrunch ji zařadili na seznam Innovators 2020.


Foto: Forbes

Mezi vybranými vědkyněmi je také Šárka Mikmeková, absolventka oboru Fyzika kondenzovaných látek na Přírodovědecké fakultě MU. V současnosti působí na Ústavu přístrojové techniky AV ČR, kde se zabývá především klasifikací struktury pokročilých ocelí s využitím umělé inteligence.


Foto: Forbes

Pro sestavení výběru oslovil časopis Forbes přední české vědecké instituce, univerzity a odborné nadace. Získali tak množství jmen špičkových odbornic ve vědě a výzkumu. Pro finální výběr pak byly zásadní kromě doporučení například získané prestižní granty a ocenění, citační ohlasy, vystupování v médiích a osvěta širší veřejnosti nebo například vedení vlastních vědeckých skupin. V tomto případě se redakce Forbesu soustředila na to, aby vybrala zajímavé, inspirativní a aktivní vědkyně napříč obory.

Forbes TOP České vědkyně 2023


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.