Project information
Dissecting CIPK-Mo25 regulatory module in plant reproduction and stress response

Information

This project doesn't include Faculty of Science. It includes Central European Institute of Technology. Official project website can be found on muni.cz.
Investor logo
Project Identification
GA22-31712S
Project Period
1/2022 - 12/2024
Investor / Pogramme / Project type
Czech Science Foundation
MU Faculty or unit
Central European Institute of Technology

Proteinové kinázy fungují jako důležité integrátory molekulárních signálů, jež přenášejí na další efektorové proteiny. Proteinové kinázy interagující s CBL (CIPK) reprezentují důležitou skupinu rostlinných kináz, jež hrají stěžejní úlohu v dekódování podnětů přenášených vápenatýmy ionty. CIPK jsou známy hlavně pro svoji funkci v koordinaci odpovědí na abiotický stress a homeostáze iontů. Zjistili jsme, že některé CIPK kinázy Arabidopsis tvoří komplex s adaptorovým proteinem Mo25, který byl doposud studován pouze u živočichů a kvasinek, ale ne u rostlin. Na základě našich dat předpokládáme, že Mo25 učinkuje jako nový regulátor CIPK kináz, který má význam v reprodukci rostlin a reakcích na stres. Cílem tohoto projektu je pochopení funkce Mo25 u rostlin a jejich významu v regulaci CIPK kináz. Navrhuji pokusy, jež objasní, jakým způsobem Mo25 reguluje aktivitu CIPK kináz, jak se podílí na stresových odpovědích, a také odhalí doposud neprobádané funkce CIPK kináz. Přepokládám, že tento výzkum povede k odhalení nových molekulární mechanizmů, které se přispívají k reprodukci rostlin a jejich adaptaci na stres.

Sustainable Development Goals

Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.

Sustainable Development Goal No.  2 – Zero hunger

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.