Project information
Optimalizace porozity mikročástic pro plicní aplikaci (porogeny)

Information

This project doesn't include Faculty of Science. It includes Faculty of Pharmacy. Official project website can be found on muni.cz.
Project Identification
MUNI/A/1140/2021
Project Period
1/2022 - 12/2022
Investor / Pogramme / Project type
Masaryk University
MU Faculty or unit
Faculty of Pharmacy

Inhalační způsob podání léčiv je využíván nejen pro aplikaci léčiv spojených s plicním onemocněním, ale také jako alternativní cesta podání pro systémově působící (např. peptidů). U inhalovatelných částic práškové povahy je stěžejní optimalizace parametrů jejich velikosti, morfologie a především porozity, která zásadním způsobem ovlivňuje jejich aerodynamické vlastnosti a depozici v plicích, klíčovou pro farmakoterapeutický efekt. Do popředí výzkumu se dostávají velké porézní částice (large porous particles - LPP), pro které je typická velká fyzická velikost, umožňující vyhnutí se eliminaci makrofágy a jiným očistným mechanismům dýchací soustavy; a velmi nízká hustota, zajišťující jejich vhodný aerodynamický průměr. Příprava LPP a optimalizace jejich parametrů je možná pomocí sprejových technologií, jako je sprejové sušení nebo sprejová lyofilizace, při použití látek vytvářejících póry. Porogeny se dělí do několika skupin v závislosti na mechanismu účinku uvnitř struktury částice. Mohou to být osmoticky aktivní látky (např. chlorid sodný), extrahovatelné porogeny (např. Pluronic®) a těkavé porogeny (např. hydrogenuhličitan amonný).

Cílem projektu je za pomoci designu experimentu optimalizovat přípravu a složení porézních částic obsahujících různé nosné polymery a jejich směsi v kombinaci s těkavými porogeny a jejich následné zhodnocení a určení nejvhodnější formulace pro plicní depozici. Náplní projektu bude metodou sprejového sušení připravit nosičové částice, které na základě svých vlastností (morfologie, porozity, aerosolizačních vlastností) umožní inhalační podání enkapsulovaných léčiv a následně jejich cílenou depozici v distálních částech plic.

Publications

Total number of publications: 7


You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.