OP VVV vydalo informace k opatřením v souvislosti s realizací projektů za aktuální situace

26. 3. 2020

O níže uvedených informací již byli minulý týden informováni projektoví manažeři jednotlivých projektů OP VVV na PřF MU.

OP VVV , OPVK, OP PIK Riziko promeškání lhůt " U projektů s vydaným právním aktem o poskytnutí/převodu podpory neběží v případě dopadu nouzového stavu na realizaci projektu po dobu trvání tohoto stavu níže uvedené lhůty: - zahájení realizace projektu do 6 měsíců od podpisu právního aktu o poskytnutí/převodu podpory, - předložení průběžných a závěrečných zpráv o realizaci projektu a žádostí o platbu, - předložení žádosti o změnu, - předložení průběžných a závěrečných zpráv o udržitelnosti, - předložení, resp. doplnění chybějících dokumentů či zdůvodnění v rámci administrace zpráv o realizaci, žádostí o platbu, žádostí o změnu a zpráv o udržitelnosti, - pro podání připomínek k podkladům ŘO u projektů v realizaci, která je stanovená nejpozději do 15 kalendářních dní ode dne doručení oznámení příjemci. Přesto však vyzýváme příjemce k realizaci projektu dle původních lhůt, pokud je to možné. "
OP VVV Ne/způsobilost nákladů v souvislosti s nouzovým stavem "V tuto chvíli ŘO předpokládá následující řešení, která jsou předmětem intenzivních jednání s MMR a s EK: - v případě již uskutečněných výdajů a stornopoplatků vzniklých z důvodu zrušení akce ze strany organizátora bude možné výdaje považovat za způsobilé; - konala/koná-li se akce v oblasti, kam dle stanoviska Ministerstva zahraničních věcí ČR nebylo doporučeno občanům ČR cestovat, nebo konala/koná-li se akce v době vyhlášeného nouzového stavu v zahraničí, bude možné výdaje považovat za způsobilé, a to i v případě, že akce nebyla ze strany organizátora zrušena; - v případě, že se jedná o výdaje vázané na zaměstnance, kterého se týká ochranné opatření vydané Ministerstvem zdravotnictví, nebo pokud byl zaměstnanec umístěn do karantény z jiného důvodu (např. přišel-li do styku s osobou nakaženou koronavirem) anebo sám onemocněl, bude možné výdaje považovat za způsobilé."
OP VVV Riziko nesplnění indikátorů (nutnost snížení) Případné snížení cílových hodnot indikátorů je podstatnou změnou a bude řešeno individuálně na úrovni jednotlivých projektů. Se změnou hodnot indikátorů může být spojeno i snížení celkových způsobilých výdajů projektu, a to v souvislosti s případnými nerealizovanými aktivitami,
OP VVV Riziko nesplnění finančních milníků MŠMT: O opatřeních ŘO budou příjemci informováni.
OP VVV Riziko nedodržení harmongramu (možné prodlužování) "Příjemce může požádat o prodloužení realizace projektu, v žádosti o tuto změnu však musí respektovat maximální délku trvání projektu a nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace projektu, které je stanoveno ve výzvě. V případě, že doba realizace projektu příjemce již dosahuje maximální délky trvání projektu a/nebo je den ukončení realizace stanoven na nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace projektu, nemůže příjemce nyní žádat o prodloužení realizace projektu. V tomto případě se příjemci doporučuje ŘO o nastalém stavu neprodleně informovat, ŘO posoudí možnosti úpravy maximální délky trvání projektu a nejzazšího data pro ukončení realizace projektu v textu výzev."
OP VVV Riziko nerealizace vzdělávacích aktivit v projektech OP VVV

" a) Aktivity pro studenty - Krátkodobé jednodenní samostatné akce lze buď odložit a realizovat v náhradním termínu, nebo je lze nahradit formou samostudia, el. poskytnutých materiálů nebo např. e-learningem. - Dlouhodobé vzdělávací programy/aktivity pro studenty, realizované v rámci projektů – doporučujeme nahradit plánované prezenční termíny formou samostudia, e-learningu, el. materiály a popř. el. zaslanými úkoly. U dlouhodobých aktivit může být velmi problematické hledat náhradní termíny. Takto nahrazené prezenční dny se pak započítají do účasti dané osoby v rámci daného vzdělávání. Vždy je nutné zvážit, která varianta je pro daný projekt schůdná. V ZoR následně vysvětlíte změnu způsobu realizace v návaznosti na „vyšší moc“. Tady musejí zvážit všechny aspekty především projekty, kde z hlediska termínu ukončení realizace projektu bude již velmi problematické hledat náhradní termíny. 

b) Aktivity pro pracovníky univerzity a popř. pracovníky škol (či jinou obdobnou cílovou skupinu) Momentálně se situace jeví tak, že sami účastníci se omlouvají z plánovaných akcí, popř. již některé projekty své vzdělávací aktivity zrušily. Zde platí stejný postup, který je uveden výše s tím, že samostudiem/e-learningem/el. jinak řešená nahrazená výuka se započítá do hodin vzdělávání i do bagatelní podpory. Opět platí, zvažte vždy ve vztahu ke konkrétnímu projektu, jak postupovat, zda i časově z hlediska harmonogramu projektu můžete věc řešit náhradními termíny, nebo je výhodnější prezenční konání nahradit poskytnutím podkladů účastníkům (tedy fakticky nějakým způsobem samostudia). "

   

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.