Až budete dělat vlastní experimenty, oceníte skvělé přístrojové vybavení laboratoří

Sabina Fronková odmaturovala na Gymnáziu Brno-Bystrc a poté se k nám přihlásila na bakalářský studijní obor Molekulární biologie a genetika. Po jeho úspěšném ukončení nyní v navazujícím magisterském studiu pokračuje programem Biotechnologie. Současně je členkou týmu Generace Mendel, který na podzim loňského roku slavil velký úspěch se svým projektem z oblasti syntetické biologie v mezinárodní soutěži iGEM. Sabině je 22 let a miluje hudbu, zejména hru na příčnou flétnu a klavír, výlety do přírody a tvoření.

15. 2. 2021 Barbora Kameníková

Foto: Helena Brunnerová

Čím jsi chtěla být jako malá?

Jako malá jsem chtěla být učitelkou ve školce nebo na prvním stupni – podle toho, kam jsem zrovna sama chodila. Na gymnáziu jsem si dost pohrávala s myšlenkou věnovat se profesně hře na příčnou flétnu, ale nakonec zvítězila biologie.

Věnoval ses biologii již před studiem na vysoké škole?

Spolu s mou nejlepší kamarádkou Luckou jsme se věnovaly biologickým olympiádám. K těm nás přivedla hlavně naše skvělá třídní učitelka, která nás měla na biologii a chemii. S Luckou jsme se učily rostliny a živočichy na poznávačku a probíraly přípravné texty. Nakonec jsme také obě šly na Přírodovědeckou fakultu, i když každá na jiný obor.

Proč sis vybrala zrovna Molekulární biologii a genetiku a později Biotechnologie?

Chtěla jsem něco biologického, s čím bych mohla najít uplatnění ve vědě i ve firmách nebo zdravotnictví. Popravdě, na střední jsem ještě moc netušila, co se dá s takovým oborem vlastně dělat, protože široká veřejnost taky asi moc netuší, co vlastně dělá takový experimentální biolog. Věděla jsem ale, že mě to bude bavit, což se splnilo. Naštěstí jsem během studia zjistila, že snad nebyla lepší doba pro studium molekulární biologie než právě teď, kdy snad není měsíce, kdy by nedošlo k nějakému významnému objevu. Na navazující studium jsem přešla na nový obor Biotechnologie, protože mě láká využívat to, co se naučíme opravdu v praxi. Díky tomu budu zpracovávat diplomovou v práci v biotechnologické firmě, na což se moc těším.

Co tě vedlo k výběru právě naší Přírodovědecké fakulty?

Jsem z Brna, takže zásadním faktorem bylo jednoduše to, že jsem to měla blízko. Roli ale hrála i prestiž Masarykovy univerzity a samozřejmě bohunický kampus.

Vybrala by sis ji znovu?

Ano.

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Neznám prváka, který by se netěšil na bohunický kampus, který působí supr vědecky. Po pár letech zkušeností mé nadšení neopadlo. Nejlepší jsou asi hezky zařízené laboratoře (i ty studentské na cvika), krásná knihovna, studentská chillovací místnost a ty dlouhé chodby. (Ale vzpomeňte si na mě, až budete dobíhat na cviko! 😆) Až budete dělat vlastní experimenty, oceníte skvělé přístrojové vybavení, které laboratoře na kampusu nabízí.

Jediné, co by mohlo být lepší, je více míst na sezení na chodbách, když třeba člověk čeká na přednášku.

Jak se ti líbí v Brně?

Brno je nejlepší! Všechno je tak akorát v dojezdové nebo i pěší vzdálenosti, kolem je spousta přírody a turistických tras, a i spousta dalšího vyžití. Díky spoustě univerzit je tu i plno kulturních akcí pořádaných studenty nebo jejich spolky.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil a proč?

Většinou to jsou volitelné předměty, které kromě klasické látky rozšiřují obzory. Moc mě bavily předměty pana profesora Šmardy Příběhy vědy: Rakovina a Gen. Také mě bavil nový předmět Synthetic biology, který dost souvisí s tím, co jsme dělali v našem iGEM projektu. Pokud chcete vědět, čeho všeho jsou biologie a inženýrství biologických systémů schopné, zapište si tenhle předmět.

Jaká je u nás možnost zapojení studentů do praktického výzkumu?

Tady dost záleží, jaký obor studujete, protože například na oboru Molekulární biologie a genetika nezpracováváte experimentální bakalářskou práci. Dost ale záleží na iniciativě studentů. Lze jen tak proplouvat, ale kdo chce, tak si praxi v laboratoři najde a po získání základní praxe má možnost se do výzkumu zapojit.

Jak ses dostala ke spolku Generace Mendel?

Do spolku jsem se dostala díky mým spolužákům Barče a Standovi, kteří hledali další členy do týmu pro účast v mezinárodní soutěži v syntetické biologii iGEM. Vyvěsili letáčky a pak jsme se společně s dalšími členy týmu sešli na první poradě. Rozhodli jsme se, že do soutěže půjdeme, a tak jsme založili spolek Generace Mendel.

Co ti tvá účast v Generaci Mendel přinesla?

Hlavně spoustu nových skvělých přátel. Každý jsme jiný, ale je skvělé, jak jsme všichni naladění na stejnou vlnu. Před rokem bych nevěřila, že jsme schopní toho všeho, co jsme dokázali, a to nejen v práci v laboratoři, ale i v přípravě různých akcí nebo zajišťování dalších věcí pro spolek. Díky tomu mi účast v týmu přinesla i spoustu nových zkušeností a zážitků. A to nejen v oblasti biologie, ale třeba i ohledně edukace nebo dělání grafiky a podobně.

Jaké máš plány do budoucna?

Dokončit magisterské studium. Pak se uvidí, jestli mě to zanese na doktorát nebo spíš do praxe, k čemuž se zatím přikláním. Také se těším na další iGEM projekt a na další akce, které ve spolku Generace Mendel chystáme.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.