Erasmus v Norsku: moje zatím nejhezčí zkušenost v životě

Michal Vojtěchovský – student Bc. studijního programu Aplikovaná geografie, obor: Aplikovaná geografie a geoinformatika, směr: Geoinformatika a trvalá udržitelnost

10. 2. 2020 Michaela Vojtěchovská

Bez popisku

Proč sis vybral PřF MU?

Geografie na MUNI to za mě jednoznačně vyhrála. Hledal jsem předměty vyučované na různých oborech a školách, abych měl představu, co mě čeká. A aplikovaná geografie a geoinformatika na naší fakultě pro mě představovala ten nejzajímavější mix témat z přírodních i sociálních věd. Navíc, Brno mě svou příjemnou atmosférou chytlo za srdíčko. To také hrálo obrovskou roli.

Bál ses něčeho před začátkem studia?

Určitě. Po střední škole šlo pro mě o velký krok do neznáma. Měl jsem spoustu otázek, jak to zvládnu. To vše posíleno tím, že jsem do té doby měl kompletní mamaservis. Většinu z mých obav ale pomohly rozptýlit webovky Masarykovy univerzity a hlavně Prvákoviny. Skvělý to seznamovák s budoucími spolužáky, fungováním školy, Brnem a po večerech i s dobrým pitím.

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Většina mé výuky se odehrává v areálu na Kotlářské, který na mě působí příjemným, útulným a poklidným dojmem. Z mého pohledu jde vlastně o pár domků rozesetých po parku. Největší devizou Kotlářské je ale pro mě fakt, že se přímo po skončení přednášek a seminářů můžu jít protáhnout do přilehlé botanické zahrady. A při dobrém počasí tu rozbalit i učení či práci na úkolech.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil?

Jako první si rozhodně vybavím Terénní cvičení z fyzické geografie, které přišlo na konci 2. semestru. Když strávíte pár dní za Brnem měřením průtoků v potoce, kopáním půdních sond či mapováním krajiny, tak to zkrátka stmelí kolektiv a zanechá velký otisk v paměti. Bylo skvělé si v praxi vyzkoušet metody, o kterých jsme se předtím učili na přednáškách. Podobně na mě pak zapůsobilo i Terénní cvičení z krajinné ekologie, které následovalo o rok později a při kterém jsme strávili pár dní na Šumavě.

Zažil jsi při studiu i těžké chvíle?

Samozřejmě. Byly momenty, kdy jsem měl pocit, že na mě všechno padá. Kdy mi bylo zle a měl jsem chuť se někam schovat. Když jsem v prvním semestru nestíhal sepisovat protokoly. Nebo během nejednoho zkouškového, když se střídala jedna zkouška za druhou. Ale člověk se zkrátka necítí vždycky schopně a radostně. A jsem rád, že jsem tu v Brně našel tak skvělé přátele, kteří mě v takových chvílích podrží a díky nimž jsem je vždycky překonal.

Vycestoval jsi v rámci programu Erasmus? Bylo snadné se někam dostat?

Vycestoval jsem v rámci programu Erasmus+ na půl roku do Norska. Chtěl jsem si vyzkoušet život v cizině i výuku na zahraniční univerzitě, nabrat nové zážitky. A musím říct, že šlo o moji nejhezčí zkušenost v životě! Mimo jiné jsme se v rámci kurzu glaciologie vydali na ledovec, kde jsme provedli měření, jak moc rychle odtává. Krom hromady zážitků jsou určitě benefitem i noví přátelé z různých koutů světa či například o něco vyšší sebedůvěra. A přitom, dostat se na Erasmus bylo pro mě až překvapivě jednoduché. Stačilo podat motivační dopis, založit přihlášku a se vším mi již ochotně pomohla má oborová koordinátorka a CZS.

Proč by zájemci o studium měli studovat právě tvůj obor? Jaké jsou jeho největší taháky? A co budoucí uplatnění v praxi?

Mě osobně nejvíc sedne ten široký záběr geografie. Člověk si studuje od každého oboru trochu a snaží si to všechno dát do souvislostí. A pak často i do nějaké mapy. Ale ten největší trhák je za mě určitě terénní výuka. Seberete se a pár dní strávíte na nějakém místě, kde aplikujete to, co jste se předtím učili na přednáškách. A navíc, takový výjezd není čistě jen o škole. Tím, že toho se svými spolužáky spousty zažijete, tak se i mnohem lépe poznáte. A navíc, o uplatnění se nebojím. Už během bakalářského studia lze brigádničit v oboru.

Doporučil bys studium na PřF MU?

Určitě. Pro mě osobně to byla ta nejlepší možná volba v Česku. A stále je. Očekávání se málokdy potkávají s realitou, ale až na pár jednotlivostí, kdy jsem si opravdu zaúpěl, mohu říct, že většinou byla překonána. A to v pozitivním slova smyslu! Kdybych měl možnost měnit svá minulá rozhodnutí, tak bych ji v tomhle případě zkrátka nevyužil.

Co bys doporučil mladším spolužákům/uchazečům o studium?

Užít si to! Studium na MUNI na vás bude konstantně metat jednu šanci za druhou. Ať už to je nalezení nových a úžasných přátel, možnost výjezdů do terénu, šance studia v zahraničí či třeba hraní v jednom z univerzitních divadel. Zkrátka studium neprospat. Podle mě jde o jedno z nejlepších období v životě.

Bez popisku


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.