Masarykovu univerzitu bych doporučila všemi deseti

Petra Macigová – PhD. studentka programu Molekulární a buněčná biologie a genetika

5. 2. 2020 Petra Macigová

Bez popisku

Byla pro tebe Přírodovědecká fakulta MU jasná volba?

Už na střední škole jsem věděla, že chci dělat vědu a molekulární biologie a genetika byla přesně to pravé. Na jiných školách jsem nenašla studijní programy, které by odpovídaly mým představám, nebo to bylo až na navazujícím magisterském stupni nebo na doktorátu. A mně se líbilo, že už od bakaláře můžu mít předměty zaměřené přesně tím směrem, který chci.

Přírodovědeckou fakultu MU jsem si vybrala kvůli široké nabídce oborů a jejímu dobrému jménu. A to ve světě biologické vědy rozhodně má. Několikrát jsem narazila na to, že lidé z jiných zemí znali nejen Brno a fakultu, ale třeba i mého školitele.

Bála ses něčeho před začátkem studia?

Mezi studenty středních škol kolují mýty složitosti o informačním systému. Ty se ale vůbec nepotvrdily. Naopak IS je úžasný, člověk nemusí řešit nic papírově a je úplně intuitivní. Takže to, z čeho jsem měla největší strach, se ukázalo jako poměrně velká pomoc při studiu.

Jaký je život na fakultě?

Atmosféra je super, jak na bakalářském a magisterském studiu, tak na doktorátu. Na doktorátu nás už není tolik, takže se mezi sebou známe a je to taková úzká skupina lidí. Navíc hodně času trávíme v laboratoři, kde jsou s námi i učitelé, kteří nás měli na nějaké předměty na bakaláři i na magistru, takže se známe blíže a vztahy jsou o to lepší. Už to není to jenom vztah učitel a student, ale mentor nebo rovnocenný partner, který nás individuálně vede studiem a je zde jenom pro nás.

Naplnila MUNI tvoje očekávání?

MUNI moje očekávání dokonce předčila. Jednak nabídkou oborů, atmosférou, ale i různými příležitostmi a možnostmi, které nabízí. Stačí je jen využít. Například stáže jsou přínosem pro samotné studium i pro budoucího budování kariéry. Je ale potřeba se nebát - hlavně se nebát zeptat. Studijní oddělení, vyučující, všichni se snaží studentům pomoci. Takže rozhodně doporučuji ptát se, pokud si někdo není něčím jistý nebo potřebuje pomoc. Mně například vždycky všichni vyšli vstříc, když mi kolidovala výuka. Všechno jde domluvit individuálně.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.