Nejzajímavější zkušenost z dosavadního studia? Rozhodně Erasmus

Jiří Jireš – student NMgr. studijního programu Matematika, obor: Statistika a analýza dat

17. 2. 2020 Jiří Jireš

Bez popisku

Proč ses rozhodl studovat statistiku?

Ke svému oboru jsem dospěl v podstatě vylučovací metodou – na gymnáziu mi šlo víceméně všechno, ale nejvíce mě bavila matematika. Zároveň jsem však chtěl nějakou aplikaci matematiky, abych se později dokázal uplatnit. Zvolil jsem tedy statistiku.

Bál ses něčeho před začátkem studia?

Věděl jsem, že můj obor je těžký a hodně lidí na něm v prváku skončí, ale netušil jsem, čeho přesně bych se měl bát. Všechno pro mě bylo velkou neznámou a bral jsem to jako výzvu.

Jaká je atmosféra na tvém oboru?

Celkově matematika je hodně rodinné prostředí, všichni učitelé znají svoje studenty a naopak. Přímo na mém oboru moc lidí nebylo, začali jsme 4, a po roce jsme pokračovali ve dvou. To vedlo ke vtipným situacím, například když moje spolužačka řekla, že jde na pivo s lidmi z oboru, ptali se jí, jestli má rande. Jinak je člověk v denním kontaktu s obecnými a finančními matematiky, kterých je dohromady asi 30. Přijde mi, že celkovým malým počtem jsou si k sobě studenti mnohem blíž než na velkých oborech. A když jsem něčemu nerozuměl, mohl jsem se vždycky spolehnout, že si se mnou někdo sedne a vysvětlí mi to.

Jak se ti líbí prostředí, kde studuješ?

Areál Kotlářské je velice příjemným prostředím pro studium. Když je hezky, můžu se učit venku, nebo i v přilehlé botanické zahradě. Praktické je, že každá katedra má svoji budovu a veškeré přednášky i cvičení jsou ve stejném patře, proto nikdy nemusím nic složitě hledat. V knihovně najdu většinu skript, co potřebuji, je tu kuchyňka, kde si mohu ohřát jídlo nebo uvařit čaj, a navíc je tu několik místností, kde se dá učit ve skupinkách. A když potřebujete během učení chvilku pauzu, tak si v knihovně půjčíte nějakou hru, ať už pro jednoho hráče nebo skupinu.

Jaký předmět na tebe nejvíc zapůsobil a proč?

Algebra. Měli jsme výborného profesora a předmět mi pomohl naučit se matematicky myslet.

Zažil jsi při studiu i těžké chvíle?

Ano, v prváku mi trvalo, než jsem si zvykl na tempo studia, a navíc hodně lidí kolem mě končilo. Některé předměty mi přišly těžké (například lineární algebra), ale nakonec se mi povedlo vše ustát a ve třetím semestru už jsem i pomalu získával sebedůvěru.

Vycestoval jsi někdy v rámci programu Erasmus?

Vycestoval jsem hned dvakrát. Věděl jsem, že je to skvělá příležitost podívat se do světa, naučit se anglicky a získat přátele na celém světě. Bylo snadné se někam dostat, protože na matematice je o Erasmus poměrně malý zájem. Studenti totiž buď vůbec nechtějí jet, nebo často uvíznou v komfortní zóně, získají-li práci, přítelkyni nebo dobré bydlení.

Proč by zájemci o studium měli studovat právě tvůj obor?

Statistika je obor, který mnoho lidí nestuduje, a ještě méně lidí statistice rozumí. To dává příležitost k uplatnění zejména ve finanční sféře nebo v medicíně. Ale také všude tam, kde se nachází data, která je potřeba nějakým způsobem analyzovat.

Doporučil bys studium na PřF MU? Šel bys ho toho znova? Splnilo to tvoje očekávání?

Ano. Studium matematiky a statistiky je náročné, ale zároveň je výzvou a spousta předmětů je hodně zajímavých. Šel bych do toho znova, moje očekávání to splnilo.

Co bys doporučil mladším spolužákům/uchazečům o studium?

Snažit se v prváku co nejvíce pochopit látku, protože je to dobrá investice do budoucna. V matematice se totiž předměty na sebe nabalují a vyplatí se být pevný v základech. Jinak doporučuji vyjet alespoň jednou na Erasmus, protože pro mě je to asi nejzajímavější zkušenost z celého studia.

Bez popisku


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.