Příležitosti jsou všude, stačí je jen využít. Můžeš tak získat cenné zkušenosti hned po nástupu na PřF MU

Barbora Hrnčířová – studentka Bc. studijního programu Experimentální biologie, obor: Molekulární biologie a genetika

3. 2. 2020 Barbora Hrnčířová

Bez popisku

Podle čeho ses rozhodovala při výběru vysoké školy?

Masarykova univerzita byla jasná volba. Věděla jsem, že chci jít do Brna. Hodně mě zaujala nabídka oborů a volnost ve výběru předmětů. Líbí se mi, že máme povinné předměty a pak předměty, ze kterých si můžeme vybrat, ale nemusíme je splnit všechny.

Zatím nejlepší byl asi předmět zaměřený na biotechnologie. Probíráme současný stav oboru a uvádíme si různé příklady toho, jak se to, co se naučíme teoreticky, dá využít prakticky. Z povinných předmětů mě nejvíc zaujala molekulární biologie, protože to je hlavní, co jsem šla studovat. Kdybych si měla znovu vybrat vysokou škola, rozhodně bych šla znovu sem na Přírodovědeckou fakultu MU.

Molekulární biologie a genetika sídlí v univerzitním kampusu, jak se Ti kampus líbí?

Kampus se mi líbí moc. Myslím, že moderní budova a moderní zázemí vědeckému prostředí svědčí. Díky tomu jsou tady i perfektně vybavené laboratoře, všechny místnosti jsou uzpůsobeny vědeckému bádání a laboratoře působí velice profesionálně, i ty výukové jsou na vysoké úrovni.

Čeho si na dosavadním studiu nejvíc ceníš?

Skvělé je, že se můžeme zapojovat do různých projektů. Vyučující a vedoucí laboratoří oceňují, když se už na bakaláři ozveme, že bychom chtěli být v laboratoři a bádat. Umožnují nám zapojovat se do projektů a být součástí týmů. Takže i když máme bakalářky pouze teoretické, více než polovina lidí v ročníku už dochází do laboratoře. Děláme na projektech, které mají reálné výstupy, a už děláme opravdovou vědu. To je možné klidně od prvního semestru. Příležitosti jsou všude. Pokud někdo hledá studenty do svého týmu, nabídka volných míst visí na vývěskách a nástěnkách. Anebo se může student ozvat sám – podle toho, co ho zajímá. Je to opravdu cenná zkušenost, věnují mi tam ohromnou spoustu času a hrozně moc mě toho naučili.

Zažila jsi při studiu i těžké chvíle?

První rok byl hodně náročný. Nejhorší bylo dostat se přes první semestr. Ale to je i tím přechodem na VŠ. Chvíli trvá, než se člověk zorientuje a pochopí, co znamená studium na VŠ a jaké povinnosti jsou s tím spojeny a než se srovnají všichni, co přišli z jiných škol a z jiných měst. Určitě bych ale doporučila nezaleknout se, nevzdávat to, a i když výsledky nebudou takové, jaké byste chtěli, tak ze sebe nemusíte mít špatný pocit. Všechno se může zase zlepšit, až si zvyknete na nový systém. My se se spolužáky navzájem motivujeme. Víme, že když něco potřebujeme, tak se na sebe můžeme vzájemně obrátit.

Máš ještě nějakou radu pro budoucí prváky?

Určitě bych doporučila nezanedbat přípravu na přijímačky, stačí to ale v rozsahu maturity z biologie. Důležitý je i test studijních předpokladů, na ten se ale asi moc naučit nedá. Až nastoupí, tak, aby měli otevřenou mysl a o konkrétním směřování se rozhodli až po tom, co si vyzkouší různé věci a předměty. Aby nebyli úplně zaměření na jednu věc a nepřišli kvůli tomu o nějakou zajímavou možnost, o které třeba dosud na střední škole neuvažovali.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.