Informace o projektu
Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína (NPVII31002)

Kód projektu
2B08035
Období řešení
3/2008 - 12/2011
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova
bioelektronický jazyk, biosensor, analýza vína
Spolupracující organizace
RNDr. Dagmar Jílková

Víno, které bylo u nás po mnoho let ve stínu piva a tvrdého alkoholu, získalo postupem času na značné oblibě. Lze dokonce říci, že konzumace kvalitního vína se stala trendem současné společnosti. Ale vína mohou trpět různými nedostatky, vadami, popřípadě nemocemi, jenž se projevují zvýšením obsahu nežádoucích složek znehodnocující chuť, vůni anebo vzhled, tj. mají vliv na výslednou kvalitu vína. Tyto nežádoucí chemické sloučeniny vznikají již při zrání vinných hroznů nebo až během výroby a dozrávání vína. Výskyt těchto složek, jejich vyšší či nižší koncentrace, může být důsledkem použití nevhodné technologie, nedbalostí při výrobě, případně úmyslném "zušlechťování" vína.
Cílem tohoto projektu je návrh multikanálového biosensoru pro paralerní monitorování vybraných analytů a tím předcházet, popř. již v počátcích podchytit procesy vedoucí k znehodnocení vína.

Publikace

Počet publikací: 5


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.