Informace o projektu
Brillouinova konfokální mikroskopie jako nástroj pro analýzu biomechanických vlastností buněčné stěny rostlin in vivo

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
LTC19047
Období řešení
6/2019 - 8/2021
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut

Biomechanické vlastnosti buněk a jejich dynamika v čase i prostoru jsou nově identifikovaným regulačním mechanismem se zásadním vývojovým významem u živočichů i rostlin. Vzájemné mechanické interakce buněk se ukazují být důležitým mechanismem mezibuněčné komunikace, ovlivňujícím časoprostorovou specifitu buněčné diferenciace na orgánové úrovni. Současné metody analýzy buněčné elasticity jsou založené zejména na fyzickém kontaktu detektoru s analyzovanou buňkou a vyžadují její alespoň částečnou deformaci. To ale zároveň vede i k mechanickému podráždění, které ve většině případů ovlivňuje biologickou odpověď. Konfokální mikroskopie umožňující kvantifikovat tzv. Brillouinův rozptyl (Brillouinova konfokální mikroskopie) se zdá být první metodou, která by mohla umožnit neinvazivní analýzu biomechanických vlastností buněk in vivo a to se subcelulárním rozlišením a dosahem i do hlubších vrstev pletiv nebo tkání.
Cílem projektu je (dle našich informací vůbec poprvé) zavést a optimalizovat Brillouinovu konfokální mikroskopii pro mapování biomechanických vlastností buněk kořenového apikálního meristému in vivo.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  8 – Důstojná práce a ekonomický růst

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.