Informace o projektu
Nové přístupy k hojení infikovaných ran pomocí hydrogelů z přírodní pryskyřice Gum Karaya modifikovaných inovativními komponenty cílenými na multirezistentní kmeny bakterií (NPHIRPHGK)

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
NU20-05-00166
Období řešení
5/2020 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
Vysoké učení technické v Brně

Nárůst rezistence mikroorganismů je současný celosvětový problém nejen u hospitalizovaných pacientů, ale také u pacientů léčených ambulantně. Je proto nutné hledat terapeutické alternativy, které by mohly snížit selekční tlak antibiotik na dané mikroorganismy a zvýšily by šanci na jejich eradikaci. V současné době se dostávají do popředí zájmu ve wound managementu i v lokálním podání přírodní produkty. Jedním z velmi nadějných materiálů je přírodní pryskyřice Gum Karaya (GK), která na základě našich předběžných výsledků splňuje současné požadavky na dočasný kryt ran (podpora epitelizace, antimikrobiální aktivita, absorpce exudátu aj.). V projektu se zaměříme na moderní přístup k hojení infikované rány, kdy využijeme pryskyřici GK v různých formách (hydrogel, porézní film a vlákenný kryt) na řízené uvolňování antibakteriálních biogenních systémů (bakteriofágů, antibakteriálních proteinů a nanočástic) zaměřených proti multirezistentním kmenům bakterií. Účinnost krytů vůči bakteriím bude testována preklinicky na animálním modelu prasete.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Publikace

Počet publikací: 11


Předchozí 1 2 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.