Vývoj prostředku na podporu včelí imunity na bázi probiotik, spolu s technologií jeho výroby a potravinářským využitím vedlejšího produktu
- Kód projektu
- QK21010088
- Období řešení
- 1/2021 - 12/2025
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo zemědělství ČR
- ZEMĚ
- Fakulta / Pracoviště MU
- Přírodovědecká fakulta
- Spolupracující organizace
-
Česká zemědělská univerzita v Praze
- Odpovědná osoba doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
- Odpovědná osoba Ing. Dalibor Titěra, CSc.
Cílem projektu je na základě existujících pilotních dat (1) ověřit účinnost probiotického přípravku pro včely a jeho vlivu v modulaci imunity a produkčních parametrů, (2) optimalizovat jeho složení obohacením o nové včelí bakteriální izoláty, (3) vyvinout metodu komerční produkce včelích probiotik s pomocí fermentace v médiích z potravinářských výrob, (4) uvést probiotický přípravek na trh a (5) uplatnit vedlejší produkt fermentace jako nápoj s vysokou přidanou hodnotou a komerčním potenciálem.