Informace o projektu
Molekulární mechanismy a evoluce RNA polyadenylace v plastidech euglenofytů

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA21-19664S
Období řešení
1/2021 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Ostravská univerzita v Ostravě

Euglenofyti jsou skupina charizmatických jednobuněčných řas s plastidem vzniklým složitým procesem sekundární endosymbiózy. Modelový druh Euglena gracilis je již dlouho používán při zkoumání základních biologických otázek a nadějné je jeho možné biotechnologické využití. V nedávné době byla pro euglenu získána genomová data a vypracována metoda cílených genetických manipulací. Na základě tohoto kritického pokroku, předchozí práce v laboratoři navrhovatele a nových překvapivých vhledů navrhujeme osvětlit málo probádaný fenomén RNA polyadenylace v plastidech euglenofytů. Pomocí kombinace různých metod definujeme charakteristiky 3’-konců RNA v plastidu E. gracilis, určíme distribuci plastidové RNA polyadenylace v různých skupinách euglenofytů, charakterizujeme kandidáty na plastidové proteiny účastnící se poly- a deadenyalce, a zasadíme plastidovou RNA polyadenylaci do širšího funkčního a evolučního kontextu. Výsledky významně posunou naše znalosti o základních molekulárních procesech v plastidech obecně.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura Cíl udržitelného rozvoje č.  12 – Odpovědná spotřeba a výroba Cíl udržitelného rozvoje č.  15 – Život na souši

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.