Informace o projektu
In situ vizualizace Inhibičního faktoru 1 (IF1) v mitochondriální ultrastruktuře pomocí kryoelektronové tomografie s vysokým rozlišením

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA24-10325S
Období řešení
1/2024 - 12/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

ATP syntáza je primárním zdrojem buněčného ATP, ale kromě toho také tvaruje mitochondriální kristy a je vstupní branou buněčné smrti. Jejím často diskutovaným, ale stále neprozkoumaným regulátorem je inhibiční faktor 1 (ATPIF1), který má zásadní roli v kardioprotekci, kancerogenezi nebo regulaci sekrece inzulínu. V tomto projektu použijeme nejmodernější kryoelektronovou a superrozlišovací mikroskopii k detailnímu popsání jeho interakce s ATP syntázou in situ v mitochondriální vnitřní membráně β-buněk pankreatu při nadbytku živin, hladovění nebo hypoxii. Pomocí cílené mutageneze budeme studovat vliv posttranslačních modifikací ATPIF1 na interakci s ATP syntázou a submitochondriální lokalizaci a zároveň budeme identifikovat relevantní signální dráhy. Nakonec budeme zkoumat potenciální interakci ATPIF1 s proteiny rodiny BCL2 za podmínek vedoucích k apoptóze. Cílem projektu je objasnit mechanismus působení ATPIF1, specifikovat podmínky, za kterých se váže na ATP syntázu, a popsat jeho úlohu při regulaci buněčné smrti pankreatických beta-buněk.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.