Rozhovory o vesmíru - 6. díl

V šestém dílu Norbert Werner a Samuel Kováčik z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky PřF MU probírají novinku o unikátním objevu černé díry střední hmotnosti zjištěnou pomocí gama záblesku a v hlavním tématu se s hostem Michalem Zajačkem z polské akademie věd baví o výzkumu středu naší Galaxie.

29. 4. 2021 Václav Glos

Bez popisku

V předchozích dílech našeho pořadu jsme už probírali “hvězdné” černé díry i jejich řádově milionkrát hmotnější protějšky nacházející se ve středech galaxií. Mezi těmito dvěma skupinami však existuje široký interval hmotností, ve kterém černé díry nepozorujeme. To ale mění pozorování zdvojeného gama záblesku, který byl nalezen v 26 let starých datech. 

Poloha Slunce v naší Galaxii se v minulosti měnila zároveň s představou o našem vesmíru. V počátcích lidé ze svojí přirozené arogance předpokládali, že se nacházíme v jejím středu a že všechny objekty, které pozorujeme, jsou součástí jedné velké a jedinečné Galaxie. Dnes už ale víme, že střed naší Galaxie je od nás vzdálen asi 8 kiloparseků směrem do souhvězdí Střelce a že naše Galaxie není ani zdaleka sama.

Zajímá vás o těchto tématech více? Chcete se dozvědět jak se vyvíjel výzkum naší Galaxie, jak probíhalo pátrání po její středu a jak jsme tam objevili supermasivní černou díru? To všechno najdete v novém díle pořadu Rozhovory o Vesmíru, kde Norbert Werner a Samuel Kováčik z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky PřF MU spolu s hostem Michalem Zajačkem z Polské akademie věd tyto otázky odpovídají.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.