Výukové centrum Bioskop přivítalo 20 tisícího žáka

Vědecké výukové centrum Bioskop, které působí na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity (MU) bezmála deset let, pootevřelo cestu k přírodním vědám už téměř 20 tisícům návštěvníků. Jubilejní účastníky přivítal Bioskop na kurzu 22. června, který si objednala základní škola ZŠ Horníkova, Brno. Kurzů se v roli žáků i lektorů za dobu existence Bioskopu zúčastnila řada talentovaných studentů, kteří uspěli v celostátních kolech středoškolské odborné činnosti i v mezinárodních vědeckých soutěžích a mnozí z nich se později stali i úspěšnými studenty MU.

23. 6. 2022 Tereza Fojtová Kevin Francis Roche

Bez popisku

„Určit přesně dvacet tisícího účastníka možné není, protože kurzy jsou pro dvaceti až třiceti členné skupinky, malým dárkem proto oceníme všechny žáky daného kurzu, který navíc škola dostala celý zdarma,“ uvedla koordinátorka Bioskopu Petra Matulová z Přírodovědecké fakulty MU. V kurzu se žáci věnovali atmosféře, složení vzduchu, důkazovým pokusům se vzduchem a následně míchání a rozkladu barviček.

Právě snaha přitáhnout děti a mladé lidi ke studiu přírodovědných oborů a seznámit je s univerzitou a prací vědců stála před deseti lety za vznikem výukového centra. Z původních šesti kurzů rozšířili organizátoři nabídku už na 67 tematických hodin pro žáky základních a středních škol, pedagogy i širší veřejnost. Nabízí také půlroční kroužky nebo letní školy.

„Nejen poznávací a vzdělávací úloha Bioskopu, ale i zapojení středoškoláků do reálných vědeckých projektů, je důkazem zcela jedinečného konceptu,“ uvedl jeden z iniciátorů jeho vzniku a předseda vědecké rady biochemik Lumír Krejčí z Přírodovědecké fakulty MU.

Mezi zhruba stovkou lektorů, kteří v Bioskopu působili či působí, se pak objevila třeba vítězka soutěže o nejlepšího mladého evropského vědce European Union Contest for Young Scientists – EUCYS Karina Movsesjan nebo Hana Sedláčková, která získala ocenění Undergraduate Awards označované jako Nobelova cena pro mladé. Obě mladé vědkyně pak působily v zahraničí a Sedláčková se v současnosti vrátila do ČR, kde si založila vlastní vědeckou skupinu.

Bioskop aktuálně nabízí kurzy pro věkové kategorie od šesti, dvanácti a šestnácti let a na vybraná témata školí také učitele. Veřejnost se může s kurzy Bioskopu setkat na celé řadě popularizačních akcí, jako je Festival vědy, Science Party či Noc vědců.

Od svého vzniku centrum doposud uspořádalo již 1140 kurzů a každoročně rozšiřuje jejich nabídku. Kurzy jsou určené pro třídy o dvaceti až třiceti žácích. Jejich délka je přizpůsobená věku účastníků, nejkratší má hodinu a půl, nejdelší trvají až pět hodin. Třídě se věnují vždy dva lektoři. Kurzy jsou zpoplatněné částkou od 50 do 150 korun. Na zajištění kurzů se finančně podílí také Přírodovědecká fakulty MU, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, magistrát města Brna a řada dalších sponzorů.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.